У Влади Србије одржана је седница Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња (АКС) на којој су изнети најновији подаци, а као приоритет у наредном периоду наведено спречавање појаве нових случајева АКС на великим фармама.

У сарадњи са власницима фарми, биће додатно испитане биосигурносне мере које се примењују, као и њихова ефикасност, а радиће се на изради планова за предузимање мера на широј територији на којој се оне налазе.

Такође ће бити настављена појачана контрола промета, а свим јавним манифестацијама које би по анализи ризика могле евентуално допринети погоршању епизоотиолошке ситуације, надлежни ће посветити посебну пажњу.

Биће неопходно да организатори манифестације најкасније 10 дана пре одржавања поднесу пријаве исту, биће им дате јасне инструкције, а ветеринарска инспекција ће, као и до сада строго контролисати месо које се продаје, и биће присутна на лицу места свакодневно – од првог до последњег дана догађаја.

На седници је констатовано да је до сада на укупно 2.255  газдинстава на територији 47 општинa у 15 управних округа (Пчињски, Браничевски, Поморавски, Подунавски, Моравички, Пиротски, Јужнобанатски, Борски, Средњебанатски, Зајечарски, Сремски, Шумадијски, Јужнобачки Мачвански и Град Београд) потврђено 4.238 случајева АКС код домаћих свиња, од чега је 6.086 угинулих свиња.

У зараженим газдинствима еутаназирано је 46.938 свиња са нешкодљивим уклањањем и дезинфекцијом газдинства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here