У оквиру пројекта “Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности”, у току је #STEAMizazov чији је циљ да подржи и награди најбоље идеје средњошколаца из Србије за решавање локалних проблема уз примену STE(А)М* дисциплина, дигиталних технологија и података.

Пријаве су отворене до 3. новембра до 16 часова за школске тимове из акредитованих средњих школа у Србији.

Тимови могу да буду састављени од два до пет ученика, предвођени са 1-2 наставника. Ученици и ученице као и наставници и наставнице могу чинити више различитих тимова који се пријављују, али не више од три. Такође, тим могу да сачињавају и представници више од једне средње школе, односно тимови могу бити састављени од ученика и наставника различитих средњих школа.

Изазов се састоји у томе да се у локалној средини – школи, комшилуку, општини или граду, уколико се препозна неки локални проблем, размисли на који начин би та ситуација могла да се реши заједно са другарима и другарицама, тражећи одговоре у дигиталним технологијама и SТЕ(А)М областима. Овај изазов спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља, уз подршку Владе Србије,

Пријављивање је преко пријавног формулара на steamizazov.rs@undp.огg

За ученике и ученице млађе од 18 година неопходно је да се достави скениран формулар о сагласности за учешће и обраду података о личности, који потписује родитељ или старатељ.

Изазов ће бити спроведен у оквиру два такмичарска круга, а након истека рока за пријаву, комисија ће одабрати од пет до 10 најбољих идеја које ће добити циљану менторску подршку за реализацију идеја у финално решење. Подржани тимови пролазе у финале где ће имати прилику да представе своја решења.

Информације о одабиру победничких идеја из првог круга ће бити јавно доступне до 28. новембра. Школски тимови које комисија одабере, у складу са критеријумима јавног позива, добиће шестонедељну подршку за разраду пројектних идеја у финална решења. За детаље о критеријумима одабира и подршци погледајте Правилник о SТЕ(А)М изазову.

Финалисти ће решења представљати уживо пред комисијом у другој половини фебруара 2024. године кроз кратке презентације (pitch), након чега ће комисија одабрати три победника.

Награде које очекују победнике су:

За три победничка тима: Предузетничка тура у Београду – Једнодневна посета релевантним актерима стартап екосистема.

За ученике и ученице: Ваучер за куповину технолошке опреме у износу од 300 долара по члану тима.

За наставнике и наставнице: Ваучер за куповину технолошке опреме у износу од 300 долара по члану тима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here