Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је за последњих шест година, од 2017. до данас, на листу лекова ставио 80 иновативних лекова за различита обољења (онколошка и хематолошка обољења, мултиплу склерозу, псоријазу, хепатитис Ц, срчану инсуфицијенцију, дијабетес), од чега само прошле године њих 26, за шта је обезбеђено око 5,8 милијарди динара.

Стављањем нових иновативних лекова на листу лекова великом броју пацијената омогућено је квалитетније лечење и то није једнократно улагање, већ се средства за терапије обезбеђују сваке године, пише на сајту Фонда.

У 2023. години вредност иновативних лекова износиће око 30 милијарди динара, што је за седам милијарди више него прошле године, а чак пет пута више него што се издвајало пре 6-7 година.

Листа иновативних лекова проширивана је континуирано од 2018. године, чак и за време пандемије ковида, а нова листа је у припреми и биће готова до краја 2023. године.

Такође, ове године омогућена је тзв. оф лејбл примена лекова чиме је дозвољено да се о трошку РФЗО једним леком лече и болести за које он није регистрован, а у пракси се показао као ефикасан и безбедан за индикације за које није регистрован, што је повећало број терапијских опција за различите болести и за шта је утрошено додатних пет милијарди динара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here