Винарија Бриндза, из Бачке Тополе, Поред Суботице, на управо завршеном сајму вина у Београду Винска визија Отвореног Балкана, први пут је љуибитељима добре капљице, сомелијерима и енолозима представила своја вина која су погледе посетилаца привукли необичним етикетама.

Кип слободе на улазу у Њујошку луку, Криви торањ у Пизи, Биг Бен у Лондону, кип Хетенс у Америци… сада су на етикетама ових вина, али у мало другачијој конотацији…

Власник винарије је Алпар Бриндза, а његов отац Ференц испричао нам је како је уочено да су вина најбоља од грожђа које рађа  на надморској висини од 117 метара, а њихова винарија је управо на тој „висини равнице“ на простору Телечког виногорја. Историја каже да су се вина која супотекла одавде, у 18. и 19. веку пила на дворовима у Бечу, Паризу и Лондону.

Име је винарија добила по презимену, а бренд по надморској висини 117метара, каже Ференц и додаје да је то прича која стоји иза необичних етикета на којима су те светске знаменитости – висину од 117 метара имају два торња у Пизи, један и једначетвртина кип Слободе у Њујорку, то је једна висина и једна петина висине Биг Бена у Лондону и једна и девет десетина кипа Хетенс у Америци.

Бриндза каже да је при пут на неком сајму вина у Србији, да су му утисци одлични, а да је сајам  добар пословни амбијент.

„Незванично сам чуо да је овај сајам трећи по велични у Европи и то пуно значи, има много заинтересованих да пробају вино и сајам даје снагу винарима да изложе и презентују и знање и занат… „, рекао је Бриндза.

Иако су, како сам каже, млада винарија у винарсту јер су тек 2008. године засадили први чокот грожђа, а за стварање бренда и имена потребни су некад и векови, поједине винаре које је срео на Винској визији зна од раније, као љубитељ тог божанског напитка.

„Знам од раније винаре, љубитељ сам вина и драго ми је што је и син заинтересован, а недавно смо се вратили из Кине, из Шангаја, одакле такође носимо позитивне утиске“, каже Бриндза.

Вина се праве искључиво од грожђа из породичног винограда, уз примену најсавременијих технологија.

На 11 хектара Бриндза винограда, расте 60 хиљада чокота одабраних сорти клонске селекције познатог произвођача Raušedo VCR: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Rajnski Rizling, Traminac, Merlot, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here