Дан победе над фашизмом обележава се данас у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је безусловном капитулацијом Немачке окончан Други светски рат у Европи. Овај датум се од 1950. године слави и као Дан Европе.

Капитулацију Немачке у Берлину потписао је фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски генерал Артур Тедер и тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа још пружали отпор још неко време.

Други светски рат дефинитивно је окончан 2. септембра, када је Јапан потписао капитулацију пошто су на Хирошиму и Нагасаки бачене атомске бомбе.

Девети мај истовремено се обележава и као Дан Европе, пошто је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка без сукоба међу европским земљама.

У Србији ће државна церемонија полагања венаца поводом Дана победе бити одржана у 11.00, у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда, а свечана академија одржава се у 20.00 у Народном позоришту.

Припадници Гарде Војске Србије извели су јуче почасну артиљеријску паљбу на Калемегдану поводом Дана победе над фашизмом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here