Према Истраживању о употреби дуванских и сродних производа међу одраслом популацијом у Србији, које је спровео Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, 38 одсто становништва старости 18-64 године повремено или свакодневно пуши цигарете, у највећем проценту особе у старосној групи 35-44 године, речено је на конференцији за новинаре поводом Светског дана без дувана у организацији Удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“.

Државни секретар Министарства здрављар Мирсад Ђерлек најавио је да ће Министарство у што скоријем времену увести скрининг на карцином плућа  који ће значајно допринети раној дијагностици.

Са сваким удахом дуванског дима хиљаде хемијских једињења, укључујући и токсичне и канцерогене састојке, доспевају у плућа, из плућа прелазе у крвоток и након тога до свих делова тела. Највећи ризик постоји за рак плућа ― сваки седми пушач оболи од ове болести. Малигни тумори бронха и плућа су водећа локализација у оболевању и умирању код мушкараца у Србији, а  код жена представљају другу водећу локализацију у оболевању и умирању.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији, 2022. године регистровано је 6.582 новооболелих и 4.434 особа оба пола умрлих од малигних тумора бронха и плућа. Један од најважнијих предуслова успешног лечења, је рано откривање рака плућа јер се код више од 70 одсто пацијената открије у последњем стадијуму.

Пушење је један од  водећих узрока морбидитета и морталитета у свим земљама у свету и он је највећи фактор ризика за свеопште оптерећење болестима. Ризици од пушења су практично везани за настанак карцинома, кардиоваскуларне и респираторне болести и низ других здравствених проблема који су доминантно изражени код пушача, управо као последица дуванског дима. У дуванском диму има више од 7.000 различитих хемијских супстанци.

Мерама контроле дувана у свету смањен проценат одраслих пушача и да износи око 20 одсто, при чему треба имати у виду велике разлике међу земљама. Превентивне активности треба усмерити на радно активно стaновништво и младе.

Када је реч о младима и употреби цигарета, у периоду од 2018. до 2022. године, није забележен је пораст употребе цигарета међу ученицима старости 11, 13 и 15 година, али ту су нови дувански и никотински производи.

Поред електронских цигарeта међу младима популарне су и никотинске врећице, чија употреба  доводи до развоја зависности. Пушачи  треба да настоје да оставе пушење и да се обрате за подршку. Имајући у виду циљну групу и високу учесталост пушења међу радно активним становништвом  подсетила је на бесплатну телефонску линију  080 020 0002 која ради сваког радног дана од 11 до 14 часова  и  интернет страницу ostavipusenje.rs, на којој се поред  савета  налазе  контакти  активних  саветовалишта која су најбоље место за подршку у одвикавању од пушења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here