Годишњица масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду навршава се данас, а тај комеморативни дан, уз посебан програм под називом „Буђење“ означиће почетак вишеслојног процеса меморијализације.

Испред школе, где је ученик из ватреног оружја убио деветоро ђака и чувара школе, окупиле су се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију.

Обележавање годишњице почело је у 8.40 часова, оглашавањем сирена, док су медији у Србији у 8.41 на један минут прекинули емитовање програма, у знак сећања на убијене у трагедији.

За грађане и све који желе да обележе годишњицу трагедије омогућено је уписивање у Књигу сећања током целог дана, испред улаза у школу, а уписивање порука посвећених настадалима почело је од раног јутра.

У Улици краља Милутина 10, испред школе „Владислав Рибникар“, постављена је просторно-ликовна инсталација са мотивима плавих птица и црвеним оловкама, као симболима изгубљених младих живота.

Годишњица убиства деветоро ученика и чувара школе биће обележена на више локација у Београду, те ће у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану бити организован Форум, у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава која су се догодила 3. маја прошле године у „Рибникару“ и 4. маја прошле године у селима Дубона и Мало Орашје.

Грађани ће моћи у посебне кутије да оставе своје предлоге и размишљања која ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем меморијалном центру, а за вечерас је планиран сценски програм.

Јутрос је цвеће у Основној школи „Владислав Рибникар“ положио и председник Србије Александар Вучић поручивши да је „прошла година од незапамћене трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души целе земље, али нису прошли бол, неверица и неизмерна туга“.

„Пре тачно годину дана, свануло је последње школско јутро за наших девет анђела и човека који их је чувао и о њима очински бринуо“, написао је председник Србије на Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Вучић је написао да је „иза безумног чина који је у трену угасио животе, будућност и снове Ане, Софије, Маре, Андрије, Бојане, Ангелине, Еме, Катарине, Адриане и њиховог чика-Драгана, остала празнина, али и страшна опомена целом друштву да свим снагама чувамо нашу децу од сваког зла, опасности и претње“.

„На то нас обавезују њихови снови и све оно што су могли да постану“, навео је Вучић.

Вучић је истакао да ћемо учинити „све да се као земља уздигнемо после овог ужаса који нас је задесио“.

„Изражавам искрено и најдубље саучешће породицама убијених. Нека почивају у миру“, написао је председник Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here