Држава Србија данас обележава значајан догађај у својој економској историји – 150. годишњицу српског динара као националне валуте, објавила је Народна банка Србије.

Путовање српског динара почело је 12. децембра 1873, када је динар постао званични српски новац усвајањем Закона о ковању српске сребрне монете, односно када је уведен као званична валута Кнежевине Србије.

Овај јубилеј представља не само значајно историјско достигнуће већ служи и као сведочанство о постојаности и отпорности економије наше земље.

Током 150 година динар је био сведок трансформације Србије, од кнежевине у краљевину, турбулентних времена заједничке државе Југославије и модерне Републике Србије. На овом путу српски динар је остао константа и симбол напретка нашег народа, одраз нашег националног идентитета и наслеђа. Новчанице и ковани новац носе слике наших историјских личности, знаменитости и културних симбола, упућујући на нашу богату историју и културну баштину. Они служе као подсетник на наша колективна достигнућа и вредности које нас дефинишу као народ.

„Прослављајући овај јубилеј, с поносом истичем постојаност наше валуте током последње деценије – данас је динар симбол монетарне и опште економске стабилности Србије, валута која привлачи улагање све већег броја инвеститора из различитих делова света. Од када сам 2012. године дошла на чело Народне банке Србије, стабилност динара нема алтернативу, јер је то тачка у којој се сусрећу интереси свих економских чинилаца – грађана и предузећа, увозника и извозника, улагача и штедиша, корисника кредита, али изнад свега наше државе. Одржати његову стабилност у деценији прожетој бројним глобалним неизвесностима није био нимало лак задатак, али је то Народна банка Србије успела и сада је стабилност динара њен заштитни знак”, изјавила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Новац, у папирном или кованом облику, био је и остао сведок времена кроз који пролази држава. Он је уједно одраз бурних историјских, друштвених, политичких и економских прилика, као и промена државних и друштвених уређења током свог вишедеценијског трајања. Од тридесетих година XX века наш новац коначно почиње да се израђује у земљи, у Заводу за израду новчаница и кованог новца – Топчидер, у којем се и данас израђују издања оптицајног новца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here