ИНСТИТУТ ЗА ОНКОЛОГИЈУ ДОБИО УРЕЂАЈ ЗА ЗРАЧЕЊЕ МАЛИГНИХ ТУМОРА ПОВРШИНСКЕ ЛОКАЛИЗАЦИЈЕ 

0
14

У Институту за онкологију и радиологију Србије данас је пуштан у рад нови уређај за киловолтажну радиотерапију, намењен зрачењу малигних тумора површинске локализације.

Уређај је вредан 47,8 милиона динара, једини је те врсте у Србији и набавило га је Министарство здравља у жељи да пацијентима омогући ефикасније и успешније лечење.

Министарка здравља Даница Грујичић најавила је и да ће бити набављена и нова опрема за технику зрачења целог тела (Тоtal Body Irradiation – TBI), која ће ускоро први пут бити примењена у Србији.

Према њеним речима, ова техника је од суштинског значаја у припреми пацијената за трансплантацију коштане сржи, због које су до сада упућивани у иностранство.

Тренутно се ова техника зрачне терапије не спроводи у земљама у окружењу и Србија ће бити прва земља у којој ће се она спроводити, истакла је Грујичић.

Ову опрему, вредну 68 милиона динара, такође је обезбедило Министарство здравља.

Радијациони онколог у Институту за онкологију и радиологију Србије Марко Јовановић истакао је да ће, поред зрачења лезија на кожи, тумора коже и на првом месту немеланомских лезија, али и крварећих лезија друге етиологије, нови апарат омогућити и лечење неких бенигних дегенеративних обољења и артроза попут „смрзнутог” рамена, тениског лакта и слично.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here