Српски Амбер алерт, систем за узбуњивање у случајевима нестале деце “Амбер алерт”, који ће се у Србији звати “Пронађи ме”, званично почиње са радом сутра, најавио је оснивач Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић. Покретање система, његове прве фазе, биће на конференцији „Безбедност и одговорност 2023“.

Јурић је медијима рекао да је, када је реч о проналасцима нестале деце, кључна брза потрага и да се у њу укључе грађани, односно шира заједница, јер то до сада није био случај и због тога је овај систем веома значајан.

Према његовим речима, медији ће као кључни фактор бити највише укључени, затим мобилни оператери и сви други чиниоци, а то ће се односити и на Аеродром „Никола Тесла“, на “Путеве Србије”, тржне центре, бензинске пумпе, као и грађане и њихову информисаност.

„Систем ће се градити из неколико фаза, а прва од њих биће покренута сутра на конференцији Безбедност и одговорност 2023.. У овој првој фази у систем ће бити укључени медији, мобилни оператери, аеродром, као и железничке и аутобуске станице које имају техничке могућности тренутно за то“, рекао је Јурић.

Према његовим речима, у другој фази биће укључени тржни центри, који ће када нестане дете имати обавезу да на својим лед екранима у оквиру тржних центара објаве информацију о нестанку, а исту обавезу имаће и бензинске пумпе. У другој фази укључиће се и друштвене мреже.

Јурић је раније прецизирао да ће, уз налог полиције, приликом нестанка детета, медији имати обавезу да истог момента прекину програм и објаве постер на којем ће се налазити фотографија са дечјим подацима. Медији ће ту информацију, или допуњену уколико је буде, понављати сваких пола сата, а након осам сати, до истека 48 сата, сваких сат времена. Уколико се дете пронађе раније, медији ће такође објавити да је пронађено. Уколико дете не буде пронађено након 48 сати, полиција ће наставити процедуру.

Мобилни оператери ће, такође у првој фази, слати СМС поруке док се не успостави систем који ће грађани путем базних станица слати информације. Железничке и аутобуске станице, које тренутно имају техничке могућности, такође ће објављивати ову информацију, Аеродром “Никола Тесла” уместо полазака и одлазака авиона, истог момента емитоваће информацију да је нестало дете, а ускоро ће, у другој фази, у систем „Пронађи ме“ бити укључене нафтне компаније, друштвене мреже, путеви у Србији и други чиниоци који ће додатно допринети да се информација о нестанку детета што пре рашири.

Јурић је подвукао да ће се у првих осам сати од нестанка објављивати информације о нестанку, и сви ће имати идентичан постер, са фотографијом и основим информацијама.

„Амбер алерт“ званично функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству. О ефикасности система говори и изјава Роберта Ховера из Националног центра за несталу и експлоатисану децу (National Center for Missing & Exploited Children) да се око 95 одсто“ Амбер алерт“ случајева реши у року од 72 сата.

Овај систем настао је у Сједињеним Америчким Државама пре скоро три деценије, 1996. године, а име је добио по отетој и убијеној деветогодишњој девојчици из Тексаса Амбер Хагерман.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here