У Спомен парку у Шумарицама данас је обележен Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату и 82 године од стрељања цивила у Крагујевцу, а на традиционалној манифестацији – Велики школски час – изведена је поема “Шум Шумарице”.

Поема је изведена поред хумке стрељаним ђацима крагујевачке гиманазије, који су из школских клупа изведени на стратиште 21. октобра 1941. године у 11 часова.

Повод за стрељања нацистичка казнена експедиција нашла је у заседи на путу Крагујевац- Горњи Милановац.16. октобтра те године. коју су поставили припадници два покрета отпора и убили 10 војника Вермахта и повредили 26.

Ђаке и цивиле стрељали су у Шумарицама припадници Првог батаљона 724. пешадијског пука Вермахта и Трећег батаљона 749. пешадијског пука, а према историјским подацима за три дана, од 19. до 21. октобра 1941. године убијено је 2.796 особа, од тога 412 у околини и селима Крагујевца. Стрељањем су руководили мајор Паул Кениг и капетан Фриц Фидлер. Одмазда је извршена по злогласној наредби „сто за једног” коју је генерал Франц Беме издао 10. октобра. По тој наредби, за сваког убијеног немачког војника требало је стрељати 100 људи, а за сваког рањеног 50. Та наредба односила се само на Србе, не и на припаднике других народа што су живели у Краљевини Југославији.

„Ваш је задатак да прокрстарите земљом у којој се 1914. потоцима лила немачка крв услед подмуклости Срба, мушкараца и жена. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију створити застрашујући пример који мора погодити целокупно становништво”, рекао је немачки генерал Бемеа, бесан што је на тлу слободарске Србије поражен у Првом светском рату, забележили су историчари,

У Шумарицама је стрељан 251 средњошколац, затим 16 младића узраста од 19 до 21 године, као и 40 дечака који су имали између 11 и 15 година. Најмлађи међу њима је имао 11 година и 11 месеци, звао се Драгиша Николић. Са својим ученицима стрељани су и професори, директор Прве мушке гимназије Лазар Пантелић и директор Женске учитељске школе Милоје Павловић, за кога се везује да је непосредно пре него што су га покосили немачки митраљези узвикнуо –Пуцајте, ја и сада држим час.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here