Пољски свештеник егзорцист Михал Олшевски прославио се својевремено у Пољској када је уместо традиционалних метода истеривања ђавола решио да вегетаријанског злог духа из једне активисткиње НВО Амнести интернешел преплаши и истера прво уз помоћ кобасица, а кад то није помогло сетио се шваргле и кипа Богородице са острва Гвадалуп и тако је успео да злим духовима опседнута вегетаријанка почне поново да једе месо.

Фондација Профето коју је основао тај истеривач ђавола добила је из Фонда за жртве злочина под претходним министром правде Збигњева Жобра од 2021. године 14 милиона евра, а после пораза на изборима хитно је потписан анекс за нове донације од још неколико милиона евра у прерачуну, значи укупно преко 23 милиона евра.

Провере евентуалних злоупотреба државног Фонда за жртве, које је наредио нови министар правде у влади премијера Доналд Туска после избора 15. октобра, откриле су да је свештеник Олшевски добио милионе за то да изгради у Варшави центар за жртве злочина.

У центру је међутим почела и изградња пет телевизијских студија, три собе за режију и постпродукцију и биоскопске сале, јављају пољски медији и тумаче то као покушај да се јавним новцем финансирају нови медији у које би Право и Правда могла да измести партијску пропаганду, која је до пораза на изборима била домен јавних медија, пре свега пољске државне телевизије, а без које су конзервативци Качињског остали.

Праву телевизију у Центру за жртве фондација егзорцисте правдала је тиме да жели да жртве могу да сниме своје песме.

Нова влада широке коалиције Тускове Грађанске коалиције, демохришћанског Трећег пута и уједињене Левице после контроле у министарствима почела је у јануару да објављује на шта су ишла јавна средства током последњих осам година док је на власти био Качињски и његови конзервативци.

Државно ревизорско тело још у марту прошле године објавило је извештај о злоупотребама тог фонда, између осталог од тог новца купљен је од Израела шпијунски софтвер Пегаз за борбу против терориста и организованог криминала који је међутим претходна пољска влада употребила против политичара опозиције и неких неугодних тужилаца и новинара.

Док се није сазнало за новац за истеривача ђавола шварглом, главни бисер биле су донације од по 1.160 евра за кола сеоских домаћица у 500 села широм земље да купе ножеве и приборе за јело уз обавезу да свако коло организује неку манифестацију подршке жртвама злочина.

Државни Фонд за жртве кривичних дела у Пољској током претходних влада конзервативне странке Право и Правда не само да је куповао ножеве за кола сеоских домаћица, симпатизера власти, већ је одобрио чак 23 милиона евра

фото: coolinarika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here