Извођењу опере „Чаробна фрула“, Волфганга Амадеуса Моцарта, завршне вечери првог Културног лета у Смедеревској Паланци, претходила је пригодна церемонија затварања. Захваљујући на помоћи Кабинету за културу Председника Републике у организацији ове манифестације, председник Oпштине Никола Вучен истакао је да Културно лето представља наставак пројекта ревитализације културе у Смедеревској Паланци, које је започето реновирањем и обновом објеката културних институција, Музеја, Историјског архива, Библиотеке и Културног центра. Истовремено, ова манифестација, рекао је председник Oпштине, представља значајан сегмент програма децентрализације културе, који спорводи  Влада Републике Србије.

Народно позориште из Ниша и Нишки симфонијски оркестар, под диригентском палицом Зорана Станисављевића,  извели су скраћену, једносатну верзију Моцартове „Чаробне фруле“, вешто и сигурно. Иако изведена на отвореном простору, „Чаробна фрула“ је звучала аутентично, а публика је била у прилици да се дивни соло деоницама и оперским дијалозима младих и талентованих уметница и уметника. Био је то по много чему   врхунски музички догађај, а осим солиста посебно треба похвалити Нишки симфонијски оркестар, који  је дословно био беспрекоран.

Превођење скоро тросатне опере у једночасовну верзију, редитељски је изведено са доста маште, тако да она садржи најпознатије арије „Чаробне фруле“.  У том смислу, овде није реч о пуком скраћењу, него о адаптацији коју је редитељ Иван Вуковић спровео пратећи, али и надграђујући наративну нит изворног либрета Емануела Шиканедера, из 1791. године.

Паланачка публика је оперу пратила са невероватном  пажњом, било је аплауза и на отовреној сцени, а амсамбл из Ниша је на крају награђен овацијама, па су протагонисти неколико пута изашли  да се поклоне пред публиком.

Културно лето 2023. завршено је песмом „Ово је Србија“, коју је извео хор Студентског културног центра из Ниша, чији су чланови било и у улози протагониста опере. Током последњих тактова ове песме, започео је ватромет, као завршни чин свечаног затварање прве манифестациоје овог типа у Смедеревској Паланци.

Гло.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here