Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић уручила је данас директору Музеја жртава геноцида Дејану Ристићу оригинални документ злогласне Директиве бр. 25 којом је немачки канцелар Адолф Хитлер 27. марта 1941. године издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку, а која ће почев од сутра 25. јануара у подне до 18. фебруара 2024. године, бити изложена у Народном музеју Србије.

Примопредаја оригинала Директиве бр. 25 одржана је у Немањиној 11 у Београду. Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог светског рата на целокупној територији Краљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године, упоредив је по своме значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од стране Аустро-Угарског Царства од 28. јула 1914. године.

На основу иницијативе коју је Музеј жртава геноцида упутио председнику Републике Србије Александру Вучићу, као и на молбу председника Републике, Влада Србије обезбедила је неопходна средства како би 29. новембра 2023. године био купљен један од најзначајнијих докумената за целокупну историју српског народа.

Директиву бр. 25 потписао је Адолф Хитлер, а сачињена је у тринаест оригинала од којих је један сада у власништву Србије.

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, немачки канцелар Адолф Хитлер овим документом означио је почетак четворогодишњих драматичних борби и безмерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.

Поред осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије делови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће ,,политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији“.

Садржај ове директиве резултирао је, поред осталог, и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној целокупној територији.

Овај непроцењиво вредан документ и историјски извор који се сада налази у поседу Републике Србије истовремено је представљао и злослутни наговештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обележили раздобље Другог светског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије.

Недавном куповином овог прворазредно значајног историјског извора, Република Србија, њен председник и Влада, још једном су демонстрирали одлучност и постојање стручних и свих других потребних логистичких ресурса на основу којих је могуће да се приступи систематичном, стручном и континуираном повраћају покретних културних добара у нашу земљу, односно куповини оних јединица историјског, културног, уметничког и другог наслеђа од значаја за историју и културу српског народа, као и целокупне Републике Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here