Свако има своју муку. Доњи дом француског парламента одобрио је данас закон којим се забрањује дискриминација дредова, плетеница, афро косе и било које друге фризуре одређене боје или текстуре.

Оливије Серва, посланик са француског карипског острва Гвадалупе, који је израдио нацрт закона, рекао је да ће он помоћи жртвама такве дискриминације, на радном месту и шире, да се чује њихов глас и да добију судске спорове, пренео је Ројтерс,  а потом и српски портали.

“Постоји много патње (засноване на дискриминацији косе) и то морамо узети у обзир”, рекао је он за британску агенцију.

Серва је цитирао студију из 2023. године коју су спровели Унилеверов бренд шампона Дав и ЛинкедИн која је показала да су две од три Афроамериканке у САД промениле фризуру за разговор за посао и да је 2,5 пута већа вероватноћа да ће коса Афроамериканке бити перципирана као непрофесионална.

Нацрт закона, који има за циљ да забрани сваку дискриминацију према текстури косе или начину шишања, такође, ће заштитити плавуше од сексистичке дискриминације, рекао је Серва.

Предлог закона су одобрила 44 посланика, против су била само два, док многи посланици уопште нису гласали.

Да би постао закон, овај предлог мора бити усвојен у Сенату.             

У САД, најмање 23 државе су усвојиле законе који имају за циљ заштиту људи од дискриминације због косе на радном месту и у јавним школама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here