У Србији је око 46 одсто становника старости 15 и више година компјутерски писмено, јер на рачунару – компјутеру, таблету, мобилном телефону знају да обављају три основне активности, док је скоро трећина неписмених, показали су најновији резултати пописа становништва из октобра 2022. године о компјутерској писмености.

Компјутерска писменост је способност лица да користи основне рачунарске апликације у извршењу свакодневних задатака (на послу, у школи или код куће). Републички завод за статистику објавио је данас податке који су прикупљени током прошлогодишњег пописа – да ли лице зна да обради текст и креира табеле, да ли зна да претражује информације на интернету и да ли поседује основна знања из области електронске комуникације (слање и примање електронске поште, коришћење апликација Skype, Viber, WhatsApp и др.).

Око 30 одсто становника само делимично познаје рад на рачунару (најчешће знају да пронађу информације на интернету или умеју да користе неку од апликација за електронску комуникацију или користе рачунар за унос текста и сл.), док се 24 одсто сматра компјутерски неписменима, јер не умеју да обављају ниједну од наведених активности.

Компјутерски најписменији су у централним градским општинама Града Београда – на Врачару (76,9 одсто), Старом граду (73,7 одсо), Новом Београду (70,9 одсто)…, затим следе Нови Сада, са 62,8 одсто писмених и Ниш  са 55,9 одсто. Најмањи удео компјутерски писмених је у општинама Гаџин Хан (18,7 одсто) и Мало Црниће (19,4 одсто).

Када је реч о половима, жене су писменије у односу на мушкарце: 46,57 одсто према 44, 82 одсто у корсти припадница лепшег пола, док је статистика „на страни“ мушкараца када је реч о компујерски неписменим –  однос је 0,49 у односу на 0,44 у корист мушкараца.

Између два пописа (попис 2011. и попис 2022. године), у укупном становништву старости 15 и више година удео компјутерски писмених порастао је са 34,21  на 45,73 одсто, објављено је на сајту Републиког завода за статистику.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here