Песама о политици и политичким дешавањима у Србији и свету никада није мањкало, музичари су одувек изражавали бунт посебно кроз панк и реп музику, а многе од тих песама редовне су на свим протестним окупљањима.

Ипак, не тако велики број музичара и бендова се одлучио да у својим песмама пева директно о одређеним политичарима, о ономе што су радили и што се дешавало у њихово време, било да их кроз своје текстове хвали или критикује.

Једна од таквих је песма “Бријуни” босанскохерцеговачког бенда Дубиоза колектив, која је опевала фиктивни састанак, у време изласка песме 2013. године, председника Србије Томислава Николића, председника Хрватске Ива Јосиповића и чланова Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и Жељка Комшићa.

Београдски дуо Стуттгарт Онлине се држао стварних догађаја и написао песму “Дан кад је убијен Зоран Ђинђић” о атентату на председника Владе Србије 12. марта 2003. године, у којој су певали о сновима људи након 5. октобра 2000. године и како су они нестали у једном дану.

Репери су са друге стране били директнији у критици, па је тако Фантастична четворка 2011. године изнела свој став о тадашњем председнику Србије Борису Тадићу и његовој Демократској странци у песми “Реп и град”, а слично је урадио и Киддаки 2019. године, који се обратио тадашњој политичкој гарнитури у песми “Стање”.

Крагујевачки панкери Трула коалиција кроз песму “Зашто ме мрзиш” певају о лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу и његовим ставовима током ратних деведесетих, а 30 година од објављивања песме се и даље дебатује да ли је она била сатирична или не.

О некадашњем председнику СР Југославије и Србије Слободану Милошевићу и тадашњем стању у држави написано је много песама, где се и без помињања његовог имена знало о коме се ради, али је његова супруга Мирјана Марковић добила директан “омаж” од Мими Мерцедез, а његов син Марко Милошевић од репера Елдорада.

Да не мора све да буде баш директна критика, показали су београдски репери ФТП кроз нумеру “Милорад Додик”, певајући о председнику Републике Српске, али и некадашњем министару војске и полиције Србије Александру Вулину и контраверзном бизнисмену Сретену Јоцићу “Јоци Амстердаму”, кога ФТП у песми зове “Јоца Фејнорд Ротердам”, пишу медији у празничном расположењу.

Народна певачица Марија МаXима постала је позната по чувеним стиховима “Он је Вучић Александар” о актуелном председнику Србије, док се дуо Боеми у својој песми “Знаш ли мала” захваљује директору “Србијагаса” Душану Бајатовићу што је обезбедио довољне количине гаса и свему што ради кроз то јавно предузеће.

О лидеру Социјалистичке партије Србије Ивици Дачићу певала је Рибља Чорба на албуму “Да тебе није” из 2019. године, али и репери Прти Бее Гее кроз више песама, којима је Дачић био посебно “занимљив” у тренуцима када је био министар полиције.

Репери Ајс Нигрутин, Блинд Бусинесс и Еуфрат имају песму “Динкићу фацо” о некадашњем гувернеру Народне банке Србије и министру финансија Млађану Динкићу, док је по сличном моделу песму “Гашићу царе” направио крушевачки репер Трисха, о актуелном министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Претходних година са политичким песмама био је активан и диџеј СевдахБабy, који је правио песме од говора политичара, а посебно су познате “Ја сам крив” и “Пасуљ (Два милиона сардина)” у којима је искоришћен говор председника Србије Александра Вучића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here