Грађани и правна лица заинтересовани су за субвенционисану куповину електричних возила и до сада су у те сврхе резервисана средства за куповину 175 возила на електрични погон. Министарство заштите животне средине обезбеђује средства у те сврхе већ пету годину заредом, а ове године је опредељено 170 милиона динара, саопштено је из тог министарства.

“Као једну од мера за бољи квалитет ваздуха, већ пету годину обезбеђујемо средства за куповину електричних и хибридних возила. Од ове године, након прелазног периода, субвенционишемо искључиво електрична возила”, рекла је потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Она је навела да је по овогодишњем конкурсу, за исправне пријаве за субвенције већ резервисано 100 милиона динара.

” Сигурна сам да ће домаћа производња електричних возила значајно утицати на раст интересовања грађана и правних лица за овај вид подршке државе”, рекла је Вујовић.

Према њеним речима, за пет година, за подршку куповини електричних и хибридних возила, утрошено је више од милијарду динара.

“У претходним годинама смо, услед великог интересовања, одобравали и додатна средства у ове сврхе. Драго ми је што се показало да има заинтересованих и за потпуно електрична возила, јер њих и зовемо еколошка возила, будући да не емитују штетне материје у ваздух”, рекла је министарка.

Захтеви за субвенције се подносе Министарству заштите животне средине док се не утроше средства, а најкасније закључно са 31. октобром текуће године.

Ово право могу да остваре физичка лица, предузетници и правна лица.

У саопштењу министарства се подсећа да предвиђена подршка за куповину електричног мопеда или лаког трицикла износи 250 евра, а за електричне мотоцикле, мотоцикале са бочним седиштем, тешке трицикала, лаке и тешке четвороцикале 500 евра.               

За електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тоне предвиђена субвенција износи 5.000 евра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here