Нови иновативни лекови – чак 22 терапије, међу којима и 16 најсавременијих лекова за лечење великог броја онколошких обољења – карцинома дојке, плућа, карцинома простате, али и за болести за које до сада није била доступна терапија о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, сада се налазе на листи лекова. Лекови ће се наћи у болницама за три до четири месеца.

То су лекови који омогућавају драстично бољи квалитет живота и значајно продужавају живот, рекла је медијима директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић и додала да су шест лекова са списка терапијске алтернативе, односно лекови за болести за које су и до сада постојале терапије о трошку државе.

Према њеним речима, пример за то је мултипла склероза, јер за готово све облике постоји терапија, али постоји и одређен број пацијената који најбоље реагују управо на терапијске алтернативе и оне се сада налазе на листи.

„То је случај и са псоријазом. И за њу смо на листу ставили терапијске алтернативе”, истакла је Радојевић Шкодрић.

“Пре десетак година, укупно 21 иновативни лек је био на листи, а сада смо их само у једној години ставили 22. Укупно, од 2017. године, од када постоји континуитет и драстично улагање државе у иновативне лекове, стављено је 96 лекова – пет пута више у односу на пре десет година”, наводи Радојевић Шкодрић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here