УСКОРО ОБАВЕЗНА РЕГИСТРАЦИЈА ЕЛЕКТРИЧНОГ ТРОТИНЕТА

0
87

Лака електрична возила, односно електрични тротинети, од 5. априла моћи ће да се региструју, док ће од 15. јуна само са важећом регистрацијом моћи да учествују у саобраћају и са видљивом налепницом.

Под термином лака електрична возила подразумевају се искључиво тротинети са по једним точком напред и назад и са одређеним карактеристикама снаге, масе и брзине, док се не подразумевају било какви моноцикли, бицикли, мопеди, самобалансирајућа средства, скејтови и слично.

Уколико возач управља лаким електричним возилом на путу, мора код себе да има техничку документацију о возилу из које се могу утврдити техничке карактеристике тротинета, као што су снага електромотора, конструктивна брзина и маса празног возила. На захтев овлашћеног лица биће дужан да ову документацију пружи на увид.

Вожња електричних тротинета по тротоару биће забрањена, а казне за непрописну вожњу биће и до 1.000 евра.

Пријем и обрада захтева, издавање и постављање налепнице биће  на местима која Агенција за безбедност саобраћаја утврди на свом интернет сајту и ова ће информација бити благовремено објављена имајући у виду прописани датум примене правилника односно у сваком случају пре 5. априла.

У захтеву за издавање налепнице треба навести:

– Личне податке (име и презиме, ЈМБГ, датум и место рођења)

– Податке о пребивалишту (место, поштански број, улица и кућни број, телефон и имејл)

– Податке о лаком електричном возилу (марка, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина, маса празног возила)

Уз захтев се доставља и комплетна техничка документација за лако електрично возило.

Након тога, биће потребно да се попуни изјаву у оквиру које треба навести да ће се “наведена техничка документација користити искључиво са циљем издавања налепнице или у случају њеног оштећења или одлепљивања, ради издавања нове налепнице за исто лако електрично возило”.

У случају да изгуби нелепницу или да она нестане, власник електричног тротинета дужан је да то одмах пријави било ком пријемном месту где се издају налепнице, ради евидентирања у бази података.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here