УСВОЈЕН ПРЕДЛОГ РЕБАЛАНСА -НОВАЦ ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ, СУБВЕНЦИЈЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ…

0
151

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2023. годину, којим је предвиђено да укупно планирани приходи износе 1.904 милијарди динара и већи су него што је било планирано иницијалним буџетом за 60,6 милијарди динара.

Предвиђен фискални дефицит буџета Републике Србије износи 227,5 милијарди динара, што је 2,8 одсто БДП-а. Иницијално је пројектовано 3,3 одсто, односно 264 милијарде динара, тако да је постигнут бољи резултат од планираног.

Ребалансом буџета обезбедиће се средства за нове капиталне пројекте и инвестиције и то додатних 23 милијарде динара. Ова издвајања су повећана са 427,2 милијарде на 452,3 милијарде динара, што је 5,6 одсто БДП-а.

То значи новац за обилазницу око Крагујевца, почетак изградње неопходне инфраструктуре за специјализовану изложбу ЕXPO, тунел у центру Београда Карађорђева – Булевар Деспота Стефана, радове на изградњи београдског метроа и Фрушкогорски коридор. Део средстава биће намењен и за додатне субвенције у пољопривреди, као и за лечење ретких болести и лечење у иностранству.

Ребаланс буџета за 2023. годину је наставак политике даљег економског оснаживања Србије, подршке грађанима и привреди, као и превазилажења ефеката светске кризе са што мањим последицама по нашу земљу.

То значи да приоритет остаје побољшање животног стандарда грађана, јачање привреде, уз фокус на помоћ пољопривредницима и наставак великог инвестиционог таласа који је започет, односно реализација највећих капиталних пројеката у области инфраструктуре, саобраћаја, здравства и спорта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here