Одборници Скупштине општине Смедеревска Паланка усвојили су данас општински буџет за наредну, 2024. годину, у износу од 1. 956.544.271 динара, као и ребаланс буџета за текућу годину. Такође, усвојене су и измене и допуне Одлуке о висини и начину расподеле средстава за новорођено прво дете у породици и прворођену децу у Новој години, којима је дефинисано да ће од 1. јануара 2024. године новчана помоћ буде исплаћивана и за друго дете у породици и то, 60 хиљада динара по рођењу и 60 хиљада динара за први рођендан детета.

Одборници су усвојили и Извештај о извршењу буџета за период јануар – септебар 2023. године, објавила је Општина.

„Уз све потешкоће које имамо са наслеђеним дуговањима из претходног периода, успели смо да креирамо буџет који ће бити развојни и социјални. Наставићемо да улажемо у путну инфраструктуру, образовање, културу као и на унапређењу популацине политике“, рекао је председник Општине Никола Вучен.

Одборници су једногласно усвојили и измене и допуне Одлуке о висини и начину расподеле средстава за новорођено прво дете у породици и прворођену децу у Новој години.

„Мере које су од 2021. године на снази већ су дале резултате, будући да се у нашој општини рађа све више бебе. Нисмо још задовољни резулататима, а надамо се да ће тај број из године у годину бити све већи. Уз подстицаје које држава даје, средства која смо и ми као локлана самоуправа определили, сигуран сам да ће родитељима добро доћи, а уједно мотивисати младе брачне парове да се што пре одлуче за проширењем породице“, навео је Вучен.


На седници је усвојен План јавног здравља Општине Смедеревска Паланка за период 2023-2027. година, затим Кадровски план Општинске управе за 2024. годину као и измене и допуне програма утврђивања грађевниског земљишта, изградње и одржавања комуналне инфраструктуре. Такође су усвојене измене и допуне годишњих програма пословања јавних предузећа и установа за 2023. годину, а одборници су дали сагласност на планове и   програме пословања јавних предузећа и установа за наредну годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here