Упис у први разред основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја 2024. године. У први разред се уписују деца рођена 2017. године и деца рођена до 28. фебруара 2018. године. Такође, за превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01. марта до 01. септембра 2018. године, а провера спремности за полазак у школу ове деце вршиће се у јуну 2024. године.

Процес уписа у први разред већ више година уназад обавља се електронски регистрацијом на сајт еУправе и преко апликације еУпис прибавља се потребна документација, а с обзиром да то сада раде школе по службеној дужности, родитељи више не морају да се баве прикупљањем било какве папирологије. Они школи достављају само лекарски преглед који дете обавља у дому здравља.

Након тога заказује се термин за тестирање будућих првака, који је заправо разговор са психологом изабране школи. Ово тестирање треба да покаже да ли је дете зрело за школу.

Школа је дужна да упише свако дете са оног подручја које тој школи припада, а може да упише и дете са подручја друге општине на захтев родитеља, односно другог законског заступника детета, у складу са могућностима школе.

Школа је дужна да родитеље обавести о томе да ли има места до 30. априла. Ако нема места у школи на територији дуге општине, дете ће аутоматски бити уписано у први разред у некој од школа на општини пребивалишта.

Како би се са сигурношћу утврдило да ли је дете стасало да пође у први разред основне школе обавља се тестирање зрелости детета. Овим тестовима показује се степен интелектуалне, социјалне и емоционалне зрелости.

Тест знања садржи:

– препознавање и именовање предмета са слике

– повезивање тачкица које образују неки лик

– прецртавање слике изнад

– препричавање на основу једне слике

– коришћење предмета из свакодневног живота

– препознавање величине, облика и боје

– просторна окретност

– препознавање слова

Тест зрелости детета раде стручњаци из школа који су за то обучени, психолози и педагози.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here