Недавно је српски језик добио нову најлепшу реч – духоклонуће, која мења туђицу депресија, као резултат такмичења које је покренуо сајт „Мала библиотека“ из Лондона, а данас је објављено да је Универзитет Оксфорд у Великој Британији прогласио “риз” (Rizz) за реч године за коју је, како је образложено, заслужна популарност термина који Генерација Z користи да опише нечију способност да привуче, заведе и очара друге.

Риз је освојио прво место у ужем избору у коме су се нашле реч “Свифти” израз који означава обожаваоца певачице Тејлор Сфифт, “ситјуејшншип” (situationship) која означава необавезну романтичну или сексуалну везу и “промпт” тј инструкције којим се управља програмима вештачке интелигенције.

“Риз је колоквијална именица, дефинисана као стил, шарм или способност привлачења. Етимолошки, верује се да је термин краћи облик речи харизма, преузет из средњег дела речи, што је необичан образац за формирање речи. Риз се такође може користити као глагол и оваква проширења на друге делове говора указује да реч постаје све истакнутија у језику”, наводи се на интернет страници Прес Универзитета Оксфорд.

Победничку реч сваке године бирају стручњаци који раде са издавачима Оксфордског речника енглеског језика између четири “финалиста” које изабере јавност гласањем.

“Наши језички стручњаци изабрали су риз као занимљив пример како се језик може формирати, обликовати и користити у заједницама пре него што се шири друштвом. То говори о томе како млађе генерације сада имају простор, на мрежи или уживо, да присвоје и дефинишу језик који користе”, наводи се на сајту, преносе медији.

Генерација Z све више утиче на друштво својим разликама у перспективи и животном стилу, што се огледа и у језику.

“С обзиром на то да је прошлогодишња реч ‘гоблински режим’ била најпопуларнија након пандемије, занимљиво је видети да реч која има супротно значење од тога, као што је риз, долази у први план, што можда говори о томе да у 2023. години преовлађује друго расположење, када све већи број људи отвара након неколико година изолације”, наводи се на сајту Оксфорда.

Термин “гоблински режим” (гоблин моде) који је Оксфордов речник прогласио за израз 2022. године, подразмева врсту понашања попут безвољности, аљкавости и хедонизма. Њему претходи израз “цоттагецоре” који означава естетику слатког дома у живописном сеоском пејзажу и који се појавио на интеренету и постао популаран у првим данима пандемије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here