„УЛОВ“ НА ЦАРИНИ ВРЕДАН 53.000 ЕВРА

0
112

На српским граничним прелазима цариници имају пуне руке посла пред новогодишње празнике и управо та чињеница, да се празници билиже, свакако их није уљуљкала, већ напротив. Недавно су на граничном прелазу Аеродром Никола Тесла спречили једног путника да у земљу, без пријављивања, унесе женски ручни часовник опточен брилијантима, чија је вредност процењена на готово 53.000 евра.

Како је објављдно на сајту Управе царина, прекршај је откривен када је у зеленом контролном пролазу, намењеном онима који немају ништа за пријављивање, заустављен 54-годишњи страни држављанин, који је допутовао летом из Беча, преузео пртљаг са покретне траке и мирно се упутио ка аеродромском излазу. 

Међутим, одабир зеленог контролног пролаза не значи да прегледа неће бити, па је тако и овај путник упитан да ли има нешто да пријави.

 Када је одговорио одрично, рекавши да са собом носи само лични пртљаг, цариници су одлучили да кофере најпре прегледају скенером који се налази у зеленом контролном пролазу, а потом су од путника затражили да их отвори. 

У један од кофера било је спаковано и оригинално паковање луксузног сата познате робне марке ”Jacob&Co”. 

Отворивши кутију пред цариницима се указао позлаћени женски сат, опточен брилијантима, за који је на основу пратеће документације и оригиналног рачуна, утврђено да је недавно купљен по цени од 52.700 евра.

На питање зашто вредну робу коју носи са собом није пријавио, путник је рекао да није знао да то треба да учини јер је реч о поклону. 

У сусрет још једној сезони новогодишњих празника, Управа царина подсећа да су поклони такође роба, те да самим тим нису изузети од пријављивања. Због тога саветују путнике да цариницима пријаве сву вредну робу коју носе са собом, без обзира да ли је реч о поклонима или предметима за личну употребу и тако избегну ризик да им драгоцености буду привремено или трајно одузете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here