Одвајање од родитеља и стварање сопствене породице већина младих у Србији, када се коначно одлуче на тај корак, почињу у изнајмљеним становима чије кирије неретко превазилазе износ месечне рате за кредит када би били у могућности да га подигну код неке од банака. Имајући то у виду, али и друге разлоге, држава је одлучила да субвенционише куповину прве некретнине по основу рођења детета, а велику подршку породицама и онима који желе да се остваре у улози родитеља пружају и локалне самоуправе.

Право на субвенцију за куповину прве некретнине по основу рођења детета до сада су оствариле 552 мајке. На ову субвенцију – бесповратних 20 одсто од процењене вредности некретнине, имају све жене које роде дете, без обзира на то колико имају година, које је дете по реду, да ли су у радном односу или не, да ли су у браку или не. Услов за добијање ове субвенције јесте да дете има до годину дана, као и да мајке нису власнице некретнине на подручју Србије. Субвенција се одобрава у законском року од 60 дана.

Држава за куповину стана има неколико програма помоћи, који су посебно окренути младима, односно младим брачним паровима и родитељима. Помоћ младима приликом куповине стана, који су у доби од 18 до 45 година, немају стамбени простор “на своје име” или су у неповољном платежном положају је Програм “Први стан”, са субвенционисаним каматним стопама на стамбени кредит. Та стопа износи око 3,5 одсто на годишњем нивоу и прописана је за период од 30 година предвиђених за отплату кредита.

У оквиру овог програма могуће је остварити и додатне субвенције у виду повраћаја ПДВ-а или 10 одсто новца од укупног кредита за стан. Ова цифра обично одговара цени учешћа плаћеног приликом конкурисања за стамбени кредит.

Програм кредита за стан намењен је младима који купују први стан до 50 квадратних метара, чија цена не сме да прелази вредност од 1.200 евра по квадратном метру. Услов је да пре куповине стана онај ко аплицира за овај парограм нема ниједну некретнину на своје име.

“Мама плус” пакет намењен је мајкама које желе да купе стан, прибаве некретнину на своје име и реше питање самосталности. Оне могу да конкуришу за државне субвенције у висини до 20.000 евра. Новац од ове помоћи намењен је за изградњу куће или куповину некретнине, а за њега могу да се пријаве све мајке које су родиле дете у 2023. години. Брак није услов за остваривање ове врсте помоћи. Родитељи детета могу да живе и у ванбрачној заједници и једини услови су да немају некретнину у свом власништву, и да су плате оба ванбрачна партнера (или само мајке) испод државног просека.

Локалне самоуправе према својим могућностима такође пружају подршку својим суграђанима у овој области. Председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен каже да та локална самоуправа већ неколико година уназад прати политику државе и Министарства за бригу о породици и демографију и пружа подршку породицама кроз различите пронаталитетне мере. Један од тих примера је и Ана Станковић, мајка која је остварила право на субвенцију и тиме својој породици обезбедила дом. Према њеним речима, ова подршка била јој је веома значајна, на исплату новца није дуго чекала и зато је поручила другим мајкама да аплицирају за ову субвенцију и да имају стрпљења и вере.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here