Лавица Кики је угинула. После 15 дана лавовске борбе ветеринара за живот мале лавице, Кики је синоћ угинула у Зоо врту на Палићу иако је конзилијум ветеринара покушавао да спасе ову племениту животињу.

„Лавица Кики више није са нама. После 15 дана борбе, изгубила је своју животну битку, упркос нашим највећим напорима да је повратимо. Кики је угинула 6.октобра, око 21х. Надамо се да се овакви случајеви злоупотребе животиња од стране несавесних „власника”, као што је био њен, више неће догађати“, објављено је на Фејсбук страници Зоо врта Палић.

Из Врта су поручили да је случај лавице Кики показао, нажалост, да докле год посто је људи који купују дивље животиње из забаве, без провере услова за држање и свести да морају да имају дозволу за држање добијену искључиво од Министарства заштите животне средине, у наша прихватилишта стизаће птице одсечених крила спречене тако да побегну, птице улепљених кљунова да их нико не би чуо, животиње различитих врста које остају без ваздуха у кутијама у којима су скучене, па и такве попут мале лавице.

Припадници Полицијске управе у Суботици – Одељења криминалистичке полиције – Групе за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине утврђују све детаље и чињенице у вези пронађене лавице и истрага је још у току.

И наш портал је пратио опоравак мале лавице и напоре ветеринара из Зоо врата Палић и других  ветеринари из земље који имају велико искуство у раду са лавовима, с обзиром на то да су запослени у међународним организацијама у Јужноафричкој Републици и у још једном прихватилишту за лавове из Холандије. Међутим догодило се оно чега су се сви прибојавали.

Случај лавице, која је 21. септембра пронађена на Чантавирском путу у Суботици и потом пребачена у прихват Зоолошког врта Палић, покренуо је још једну борбу – против јутјубера и тик-токера који се хвале фотографијама и снимцима са дивљим животињама.

Један од њих је, како преносе медији, Стефан Јанковић познатији као Јанко, који је недавно на свом ТикТок и Инстаграм налогу поставио видео на ком се „мази“ са веома малим младунчетом лава. На видеу је написао „Нисам мајстор да направим буре ал’ сам мајстор за најлуђе животиње“.

Према члану 236 Кривичног законика Србије, кријумчари могу да буду кажњени затворском казном у трајању од шест месеци до пет година, новчаном казном и мером безбедности одузимања предмета услед преношења заштићених и строго заштићених дивљих врста, њихових производа или деривата преко царинске линије, или уз употребу силе или претње, наоружан или у групи, избегавајући мере царинског надзора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here