Саобраћајна полиција је током међународне акције појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, од 17. до 23. јуна  искључила из саобраћаја 1.748 возача због вожње под дејством алкохола.

Под дејством психоактивних супстанци је управљало 70 возача који су такође искључени из саобраћаја.

У службеним просторијама задржана су 284 возача који су управљали возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму, од којих је 68 затечено да управљају возилом у стању потпуне алкохолисаности, са више од 2,00 промила, што представља насилничку вожњу, а откривено је и око 19.000 других прекршаја.

Широм Европе је у петак, 21. јуна, реализован такозвани Alcohol and Drugs Marathon, када су током 24 часа непрекидно у контроли саобраћаја коришћени сви расположиви алкометри, као и уређаји за контролу присуства психоактивних супстанци у организму.

Том приликом у Србији су из саобраћаја искључена 333 возача због управљања возилом под дејством алкохола и 11 возача због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци.

Ова акција је спроведена у 31 европској држави чланици организације РОАДПОЛ (европска мрежа саобраћајних полиција).

Имајући у виду да је тренутно период када се одржава велики број прослава и музичких фестивала, Министарство унутрашњих послова апелује на возаче да буду одговорни и да не управљају возилом уколико су конзумирали алкохол.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here