Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је да ће, поводом сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српскаˮ, од данас до 9. jуна, у установама културе у престоници бити омогућен бесплатан улаз за посетиоце.

Сви заинтересовани ће имати прилику да сазнају како су живели Карађорђевићи и Обреновићи, да се упознају са животом и радом Николе Тесле, уживају у делима Паје Јовановића или Саве Шумановића, виде славну „Венеру од крпаˮ или посете фестивал нитратног филма.

Дела Паје Јовановића могу се видети у Народном музеју, а цео његов легат доступан је у склопу Музеја града Београда. Са животом и радом нашег научника грађани се могу упознати у Музеју Николе Тесле, а у Етнографском музеју са „Народном културом Срба у XIX и XX векуˮ, где се могу погледати свечане народне ношње из овог периода и какво је било становање на селу и у граду.

Разноврсне програме припрема и Историјски музеј, представљајући од пре неколико дана и одежде деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића и њихове круне, а посетиоце упознаје и са Карађорђевићима и Обреновићима кроз изложбу „Чекајући сталну поставкуˮ.

Током сабора Србије и Републике Српске биће доступне и три различите изложбе у Музеју примењене уметности, Музеј савремене уметности нуди четири изложбе, док ће Музеј наивне и маргиналне уметности и Музеј позоришне уметности отворити врата за све љубитеље позоришта.

Такође, грађани ће моћи да посете и Музеј науке и технике за истраживаче, Природњачки музеј за све оне који желе да се нађу у царству боја, мириса и укуса на изложби „Биљка као зачинˮ, али и Музеј афричке уметности, први и једини музеј у региону искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента.

Југословенска кинотека отвара своја врата за све филмофиле 26. фестивалом нитратног филма. У Музеју Југославије можете присуствовати серији разговора, предавања и пројекција под називом „Несврстани и културне везеˮ, која тематизује комплексност и вишезначност културних размена и сарадњи између СФР Југославије и чланица Покрета несврстаних.

Сви заинтересовани могу да посете и изложбу „Црнотравци градитељи Београдаˮ, у оквиру Завода за заштиту споменика културе или Кућу легата и све што она нуди.

Такође, посетиоцима су бесплатно доступни и Педагошки музеј и четири библиотеке – Библиотека града Београда, Библиотека „Димитрије Туцовићˮ, Библиотека „Милутин Бојићˮ и обреновачка Библиотека „Влада Аксентијевићˮ, додаје се у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here