Први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали саопштио је да ће сутра, током првог извлачења у оквиру новог круга наградне игре „Узми рачун и победи”, бити додељена два стана у насељу Земунске капије у Београду.

Мали је истакао да је наградним фондом за први круг обухваћено 10 станова, у вредности од 1,9 милиона евра, нагласивши да је за Владу ова наградна игра веома важна јер на тај начин директно сарађује са грађанима и заједно са њима се бори против сиве економије.

Он је подсетио на то да се ова игра од прошле године организује у дигиталном формату, што значи да учесници не шаљу коверте са фискалним рачунима и слиповима, већ их скенирају путем апликације „Узми рачун и победи”, коју је израдила Пореска управа, уз подршку НАЛЕД-а, Немачке развојне сарадње ГИЗ и иницијативе „Бољи начин”.

Апликација може бесплатно да се преузме на Google play, Apple и Huawei продавницама, навео је први потпредседник Владе и напоменуо да грађани рачуне путем апликације могу да шаљу од 8. априла, а валидни су сви рачуни који су издати у овој години, без обзира на вредност.

Према његовим речима, од тада је регистровано чак 406.322 налога, са којих је послато 41,8 милиона рачуна и додељено више од 50 милиона јединствених кодова, што је потврда огромног интересовања грађана за ову наградну игру.

Важна новина у овој игри, како је објанио, јесте да грађани који плаћају картицом или инстант могу да удвоструче своје шансе за добитак, с обзиром на то да се за свако безготовинско плаћање које је забележено на рачуну добија додатни код који равноправно учествује у извлачењима.

Влада је, уз подршку НАЛЕД-а, покренула нови, шести циклус наградне игре „Узми рачун и победи”, која се са успехом организује још од 2017. године.

Циљ приређивања наградне игре јесте јачање пореске културе и подизање свести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије и јачање мотивације за поштовање прописа, даље јачање фискалне дисциплине и подстицање безготовинског плаћања као једног од инструмената у борби против сиве економије.

Сви грађани који желе да учествују у новом циклусу наградне игре морају да отворе налог на апликацији „Узми рачун и победи”. Налози отворени за претходни циклус наградне игре и сви послати рачуни из 2023. су обрисани.

Право учешћа имају сви пунолетни грађани са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије који су послали најмање један фискални рачун.

Процедура регистрације за учешће у наградној игри је једноставна. Потребно је преузети апликацију и отворити кориснички налог. Неопходно је унети број мобилног телефона, име и презиме, место, адресу и број личне карте и означити поља која потврђују да је реч о пунолетној особи и да прихвата правила наградне игре и политику приватности.

Након клика на дугме „Регистрација”, учесник ће на број мобилног телефона добити СМС поруку са кодом који је потребно унети у апликацију и завршити креирање профила.

Сваки грађанин, поред свог, у апликацији може да отвори још четири налога, примера ради за чланове своје породице, што олакшава старијим особама и другим лицима којима је потребна помоћ с новим технологијама да учествују у наградној игри.

Унос рачуна је могућ скенирањем QR кода или ручним уносом ПФР броја и ПФР времена рачуна. Апликација сваком учеснику шаље обавештење да ли је успешно унео рачун. Такође, апликација не дозвољава унос неисправних рачуна, рачуна издатих ранијих година или унос истог рачуна више пута.

Такође, учесници могу да остваре увид у све своје скениране рачуне путем апликације, тако да не морају да чувају рачуне у папиру.

У првом кругу наградне игре биће укупно пет извлачења, током којих ће бити додељено десет станова у Београду.

Прво извлачење ће бити у суботу, 11. маја, а последње у суботу, 8. јуна. Извлачења ће традиционално бити емитована уживо на РТС-у, суботом у 18 часова. Сви рачуни који су послати у суботу до 12 часова учествују у извлачењу тог дана – они који су послати након тога или нису извучени у емисији, имају право учешћа у наредним извлачењима.

Десет станова у Београду који ће бити додељени срећним добитницима налазе се у насељу Земунске капије. Станови су већи него претходних година, а што се тиче њихове величине два су једноипособна (по 46 квадрата), два двособна (по 54 квадрата), пет трособних (71 до 76 квадрата) и један четворособан дуплекс од 102 квадрата.

Укупна вредност наградног фонда, односно 10 станова који ће грађанима бити додељени, износи 1.913.228,90 евра.

Сва питања и одговоре о наградној игри грађани могу да пронађу на страници Контакт центра „Узми рачун и победи”. Као и до сада, најважније информације о „пореској лутрији” и сузбијању сиве економије доступне су на националном порталу www.uzmiracun.rs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here