Министарство за бригу о породици и демографију сврстало је Смедеревску Паланку на мапу локалних самоуправа које прате одлуке донете на репубичком нивоу, али се тиме не задовољавају, већ ослушкују потребе свог становништва и на основу тога усвајају мере и на локалном нивоу. Тиме је паланачка општина постала пример како се брине о суграђанима и како се мере општине спроводе у пракси.

Ресорна министарка Дарија Кисић поручила је да локалне самоуправе пружају велику подршку породицама и људима који желе да се остваре у улози родитеља, али и да уз субвенцију стекну прву некретнину што је био случај са овом породицом. Кисић је посетила паланачку породицу Станковић која је искористила право на државну субвенцију за куповину прве некретнине по основу рођења детета.

„Имали смо жељу да створимо нешто своје, субвенција нам је била ветар у леђа.Читава процедура је трајала око два месеца, јер су тада били празници. Није било компликовано да прикупимо документацију јер смо обоје правници“, рекла је Ана.

Председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен рекао је да локална самоуправа већ неколико година уназад прати политику државе и Министарства за бригу о породици и демографију и пружа подршку породицама и кроз различите пронаталитетне мере, као што су финансијска подршка за новорођену децу, смањена цена вртића, реконструкција предшколских установа, превоз за децу и слично.

Право на субвенцију за куповину прве некретнине по основу рођења детета до сада су оствариле 552 мајке. На ову субвенцију – бесповратних 20 одсто од процењене вредности некретнине, имају све жене које роде дете, без обзира на то колико имају година, које је дете по реду, да ли су у радном односу или не, да ли су у браку или не. Услов за добијање ове субвенције јесте да дете има до годину дана, као и да мајке нису власнице некретнине на подручју Србије. Субвенција се одобрава у законском року од 60 дана.

Држава за куповину стана има неколико програма помоћи, који су посебно окренути младима, односно младим брачним паровима и родитељима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here