Државни секретаријат САД, односно Министарство иностраних послова Сједињених Америчких Држава, у Србији препознатљив као Стејт департмент, објавио је на званичној интернет страници податке о одбијеним захтевима за визу за САД у 2022. години по државама из којих су ти захтеви стизали. Међу њима је и Србија.

Према званичним информацијама УС Департмента, из Србије је одбијен сваки пети захтев за визу, односно њих 19,45 одсто.

Када је реч о комшијама, статистика је следећа: боље су прошле земље чланице Европске уније – из Хрватске је одбијено тек 5,56 одсто захтева, а из Словеније 13,5. Код осталих је проценат одбијања значајно већи: из Босне и Херцеговине скоро 20, Северне Македоније 26 одсто, из Црне Горе 34 одсто.

Међутим, у САД су прошле године ушли без одбијања визе грађани Андоре, Сан Марина, Северне Кореје, Монака и Маршалских острва. То значи да њима није одбијен ниједан захтев или можда нису ни тражили визе.

После ових пет држава, најмањи проценат одбијања имају Аустрија – седам одсто, Барбадос – 6,5 одсто, Гватемала 5,45, Брунеји – 5,4 одсто, Папуа Нова Гвинеја и Тајван по пет одсто, Аргентина – 3,66 одсто, Исланд 3,24, Швајцарска – три одсто, Израел 2,2 одсто…

Статистика је забележила да су две земље „рекордери“ у одбијеницама захтева за улазак у САД – једина земља којој су одбијени сви захтеви је Микронезија којој су одбијени апсолутно сви захтеви (100 одсто), а одмах иза ње је Мауританија са 89 одсто одбијених захтева.

Висок проценат одбијених захтева за визе у 2022. години имају и Сенегал – 66 одсто, Авганистан – 52 одсто, Бурунди – 69, Канада – 58, Чад – 69, Куба – 56 одсто…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here