У Србији је све осетнији недостатак одређених занимања, посебно мајстора различитих профила. Влада Србије је зато у Конкурс за упис ученика у први разред средње школе објавила и 28 професија и заната између који су најдефицитарнији, а међу њима предњаче пекари, месари, обућари, посластичари…

На тој листи си и: техничар за металуршке технологије, бравар-заваривач, оператер машинске обраде резањем, ауто-електричар, оператер основних грађевинских радова, полагач облога, столар, кувар, израђивач хемијских производа, индустријски и модни кројач, техничар за израду и одржавање алата, механичар моторних возила, индустријски механичар, монтер  телекомуникационих мрежа, декоратер зидних површина, оператер за израду намештаја, трговац, конобар, оператер у прехрамбеној индустрији, возач моторних возила, галантериста коже, механичар текстилних машина и виноградар – винар.

Сви ђаци који се ове године одлуче да се образују за један од ових профила, могу да рачунају на помоћ државе од 5.000 динара током девет месеци годишње.

Конкурс за добијање новчаних средстава расписује Канцеларија за дуално образовање, а школе пријављују ученике уписане у први разред на смеровима који школују ђаке за дефицитарна занимања. Уговор о додели средстава за подршку закључују школа, Канцеларија и ученик, односно родитељ или други законски старатељ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here