СРБИЈА НА АУКЦИЈИ У ЛОНДОНУ КУПИЛА ДВА ЗНАЧАЈНА СРЕДЊОВЕКОВНА РУКОПИСА

0
20

Република Србија купила је на аукцији у Лондону два значајна српска средњовековна рукописа: „Српски октоих“ и „Житије Варлама и Јоасафа“, чиме ће бити обогаћен фонд старих и ретких књига Народне библиотеке Србије.

Уз подршку Министарства културе, два рукописна ремек-дела из прве половине XIV века и почетка XV века купљена су од аукцијске куће „Christieʼs“, а у име наше земље средњовековне рукописе купила је Амбасада Србије у Великој Британији.

Један од купљених рукописа је Српски октоих (фрагмент, прва половина XIV века, пергамент). Према процени енглеског слависте Ралфа Клеминсона потиче из XIV века, али се може рећи да писмо припада његовој првој половини или чак крају XIII века.

Реч је о обједињеним одломцима из различитих делова Октоиха параклитика, а писани су српскословенским језиком, рашким правописом, ситним књижним писмом. Значај овог рукуписа је немерљив имајући у виду да је сачувано тек неколико српских октоиха на пергаменту, а ниједан целовит.

Други данас купљени рукопис – Житије Варлама и Јоасафа (почетак XV века, папир) такође није потпун, а време његовог настанка је одређено филигранолошком анализом.

Први део текста чини Житије Варлама и Јоасафа, омиљено штиво како у дворској, тј. властеоској, тако и у монашкој средини, између осталог, због тога што је паралела проналажена у животу Светог Симеона и Светог Саве.

Другу текстуалну целину чине слова, похвале и изводи из житија на веће празнике према календарском поретку, језик је српскословенски, а правопис измењени рашки.

Данашњом куповином драгоцених средњовековних рукописа, Министарство културе и Република Србија потврдили су стратешко опредељење за бригу о културном наслеђу и настојање да се у земљу врате покретна културна добра од великог културног, историјског и националног значаја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here