Грађани Србије данас бирају нову републичку, покрајинску и локалну власт у појединим градовима и општинама, а право гласа има 6.500.666 грађана. Сва бирачка места отворена су јутрос у 7 сати, затварају се у 20 часова и сви који се у том тренутку затекну на биралиштима имају право да испуне своју грађанску обавезу, али и право.

Поред избора за републички парламент, бирају се и посланици Скупштине Војводине, одборници Београда и Крагујевца, као и више од 60 општина широм земље.

За учешће на ванредним парламентарним изборима Републичка изборна комисија је прогласила 18 листа. То су: „Александар Вучић – Србије не сме да стане, „Ивица Дачић – премијер Србије“, „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“, „Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – државотворна снага“, „Др Милош Јовановић – НАДА за Србију – Српска коалиција НАДА – Нови ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић“, „Савез војвођанских Мађара, за нашег председника, за нашу заједницу, за будућност“, „Србија против насиља – Мирослав Мики Алексић – Мариника Тепић „, „Усаме Зукорлић – Уједињени за правду – Странка правде и помирења – Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов – Демократски савез Хрвата у Војводини, „СДА Санџака – др Сујеман Угљанин, „Заједно за будућност и развој – Коалиција за мир и толеранцију“, „Народна странка – сигуран избор. Озбиљни људи – Вук Јеремић, др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, Марина Липовац Танасковић“, „Добро јутро Србијо – Саша Радуловић (ДЈБ) – Борис Тадић (СДС) – Ана Пејић (Отете бебе)“, „Политичка борба Албанаца се наставља – Шаип Камбери“,  „Др Бранимир Несторовић – Ми – гласи из народа“, „Србија на западу – Да се струка пита“, „Руска странка – Слободан Николић“, „Чедомир Јовановић – Мора другачије“ и „Албанска демократска алтернатива – Уједињена долина“.

На данашњим парламентарним изборима учествовује 18 изборних листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места, а међу њима је и 11 Паланчана који заузимају различита места на листама својих изборних партија и коалиција. Паланчани имају кандидате за посланике на укупно седам изборних листа.

Међу онима који се боре за место у посланичким клупама скупштинског здања  на Тргу Николе Пашића у Београду из Смедеревске Паланке или са територије општине су  Радослав Милојичић и Татјана Петровић Стојковић на листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, док су на листи „Ивица Дачић – премијер Србије“ кандидати за посланике Марија Зековић и Немања Живковић.

На листи Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић кандидат за посалника је Игор Руменић, док су на изборној листи „Др Милош Јовановић – Нада за Србију“ Милосав Митровић и Невенка Бујалић.

На изборној листи коалиције „Србија против насиља“ кандидати за посланике су Ненад Милојичић и Јелена Кузмановић, трку за посланички мандат на листи „Ми – глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић“ трчи Миленко Шупета, а испред коалиције Доста је било (ДЈБ) – Социјалдемократска странка (СДС) Зоран Маричић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here