Фебруар је на измаку, а јун ће убрзо стићи када се на факултетима орзганизују пријемни испити, па је пред будућим академским грађанима већ сада на сајтовима факултета читава палета понуда за припреме, било да је реч о предметима или ценама припремне наставе.

Међу најпожељнијим је Стоматолошки факултет на којем је, према писању медија, цена за свих 50 часова 30.000 динара. Тај факултет од почетка фебруара сваке суботе изводи припремну наставу, а кандидати бирају који предмет желе да слушају током наставе која се одвија уживо.

Следећи популаран факултет је Факултет политичких наука, који наставу изводи комбиновано – предавања бруцоши слушају онлајн, али и у просторијама на факултету, како би се и упознали са самом зградом. Цена припрема је 14.000 динара, а уколико се бруцоши пријаве до 24. маја ове године и уплате целокупан износ, цена је 12.600 динара.

За онлајн наставу се одлучио Филолошки факултет, а цене једног језика је 12.000 динара, док је за два тај износ 18.000 динара.

ФОН организује припремну наставу из математике за полагање пријемног испита, а настава се одвија на два факултета. На сајту Фаултета наводи се  да полазници имају на располагању недељне термине за онлајн консултације код предавача, док је укупан фонд часова 40 и покрива све неопходне области које су предвиђене програмом за пријемни испит.

На Медицинском факултету кандидати бирају да ли желе да похађају наставу из хемије или биологије. Цена за 60 часова по предмету износи 33.000 динара.

Факултет ветеринарске медицине је припремио Збирку која садржи све потребне информације и области које покривају пријемни испит, а за Збирку треба издвојити 1.500 динара.

За будуће економисте факултет организује припремну наставу у три термина. У јануару, априлу или мају и у јуну месецу. Цена припремне наставе је 7.000 динара.

Заинтересовани за Математички факултет за припрему морају да издвоје 40.000 динара, а та цена укључује и пробни пријемни испит. Наставу будући студенти бирају – уживо или онлајн, а изводи се сваке суботе. Географски факултет нуди Збирку са питањима, која покривају градиво за пријемни, цена симболичних 250 динара.

Када је реч о Технолошком и Пољопривредном факултету, припремна настава за пријемни испит је бесплатна. Почетак наставе на Пољопривредном факултету се очекује од априла, а заинтересовани могу да се пријаве до 1. априла 2024. године.

Електротехнички факултет суботом и недељом организује припремну наставу у просторијама ЕТФ-а. Полазници могу да се пријаве на оба курса математике и физике или само за један, док је цена по предмету 46.000 динара ако се плаћа ођендом, односно 51.000 ако се плаћа у ратама.

Фармацеутски факултет одржава онлајн припремну наставу, а цена за 80 часова хемије износи 40.000 динара, за 40 часова математике 20.000 динара, док је за 60 часова биологије непходно издвојити 30.000 динара.

Многи факултети, попут Правног, нису јавно објавили прецизне податке о самој припремној настави, њеном извођењу, али и о ценама.

Будући студенти могу да бирају између девет државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару и Приштини (са привременим седиштем у Косовској Митровици), 22 државне академије и високе школе струковних студија, али и све више приватних факултета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here