СОЦИЈАЛНА ПЕНЗИЈА, РЕАЛНОСТ ИЛИ НЕ?

0
169

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић најавио је недавно могућност увођења тзв социјалне пензије, која би износила око 100 евра у динарској противвредности, не би била класична пензија и не би се исплаћивале из пензионог фонда.

Министар је оценио да је Иницијатива за увођење социјалне-гарантоване пензије једно од полазишта у борби против сиромаштва, имајући у виду да је онај ко нема пензију и не може да је добије, а има више од 65 година и нема друге приходе, очигледно у зони сиромаштва.

Министар сматра да је то “цивилизацијски задатак, мерило цивилизацијског узлета” истичући да се тај институт социјалне политике базира на концепту социјалне политике Европе и савременог света.

Идеја о увођењу социјалних пенизија није нова, јер у више од 100 земаља света постоји овакав или сличан вид социјалне-гарантоване пензије.

Министарство за бригу о селу упутило је ову иницијативу групи за израду Предлога стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024. до 2030.

Економски стручњаци, међутим, нису сигурни да је реално очекивати увођење овакве врсте пензије иако је министар Кркобавић отпимиста који каже да ће то бити реализовано ако не ове, онда у наредне две године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here