Слика Паје Јовановића „Одмор бaшибозука“,  купљена на аукцији лондонског „Сотбија“, стигла је у Београду.

Јавност ће бити обавештена о термину и месту излагања пошто се заврше све неопходне музејске процедуре потребне да би ово ремек-дело било доступно очима домаће и светске јавности.

На аукцији куће „Сотби“ у Лондону, у новембру прошле године, Музеј града Београда купио је ово дело, а држава Србија је тада први пут учествовала на светској аукцији куће „Сотби“.

Слика је продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

„Одмор башибозука“ био је на аукцији у оквиру „Сотбијеве“ колекције оријенталне уметности и декоративних предмета и намештаја из 18. века. Реч је о делу уље на платну, димензија 68 са 60,5 центиметара (са рамом), а претходни власник купио ју је на аукцији у „Кристију“ 1994. године.

Павле Паја Јовановић (1859–1957) био је српски сликар, припадник академског реализма.

Уз Уроша Предића и Ђорђа Крстића сматра се најзначајнијим српским представником реализма у сликарству.

Захваљујући изузетно богатом опусу са више од 1.099 дела, а нарочито делима са темама из народног живота и историје, снажно је утицао на ликовно образовање, културу, али и на родољубље народа.

На листи је 100 најзнаменитијих Срба.

А ко су били башибозуци? Они нису били део регуларне османске војске и регрутовани су на територији данашње Србије и Албаније. Због огромног пространства које су контролисали и оптерећења које је оно представљало на феудални систем Отоманског царства, централне власти у Цариграду морале су да се ослањају на нерегуларне трупе.

Били су наоружавани од стране власти, али нису примали плату нити носили униформе и обележја, већ су се облачили у своју карактеристичну локалну ношњу.

Чувена слика јуче је стигла у Србију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here