Како је наш портал СП медија центар већ писао, у Србији се уводи систем за узбуњивање у случајевима нестале деце “Амбер алерт”, који ће се у Србији звати “Пронађи ме”, а примена прве фазе стартује 1. новембра.

Ову информацију медијима је потврдио оснивач фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић који је прецизирао да ће уз налог полиције, приликом нестанка детета, медији имати обавезу да истог момента прекину програм и објаве постер на којем ће се налазити фотографија са дечјим подацима. Медији ће ту информацију, или допуњену уколико је буде, понављати сваких пола сата, а након осам сати, до истека 48 сата, сваких сат времена. Уколико се дете пронађе раније, медији ће такође објавити да је пронађено.

Уколико дете не буде пронађено након 48 сати, полиција ће наставити процедуру.

Мобилни оператери ће, такође у првој фази, слати СМС поруке док се не успостави систем који ће грађани путем базних станица слати информације. Железничке и аутобуске станице, које тренутно имају техничке могућности, такође ће објављивати ову информацију, Аеродром “Никола Тесла” уместо полазака и одлазака авиона, истог момента емитоваће информацију да је нестало дете, а ускоро ће, у другој фази, у систем „Пронађи ме“ бити укључене нафтне компаније, друштвене мреже, путеви у Србији и други чиниоци који ће додатно допринети да се информација о нестанку детета што пре рашири.

„Амбер алерт“ званично функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству. О ефикасности система говори и изјава Роберта Ховера из Националног центра за несталу и експлоатисану децу (National Center for Missing & Exploited Children) да се око 95 одсто“ Амбер алерт“ случајева реши у року од 72 сата.

Овај систем настао је у Сједињеним Америчким Државама пре скоро три деценије, 1996. године, а име је добио по отетој и убијеној деветогодишњој девојчици из Тексаса Амбер Хагерман.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here