Српски Амбер алерт – “Пронађи ме”, систем за узбуњивање који служи за хитно обавештавање јавности у случајевима нестанка деце, од данас ради у нашој земљи, која је уједно и прва држава у региону која је увела такав систем.

Систем је пустио у рад председник Србије Александар Вучић истакавши да је добро урађен, да је важно да су се промене догодиле и да верује да неће бити лепше похвале од проналажења и спасавања неког дечијег живота.

“Нисте свесни колико је важан овај пројекат, то су свесни родитељи који су трагали за својом децом. Хајде да радимо још више, да подржимо нашу децу”, рекао је директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић на свечаности у Палати Србија у Београду.

Јурић, који је и иницијатор покретања овог система, истакао је да дугује велику захвалност Министарству унутрашњих послова и председнику Вучићу који су схватили значај овог система у проналажењу деце и њиховој безбедности. 

“Осам година смо овде, осми пут, и сваки пут разговарамо о темама које су важне за безбедност наше деце. Измењен је Кривични закон, постоје и измене у Закону о полицији, један важан систем је заживео. Први пут у региону, ниједна земља нема у региону овакав систем и неће га убрзо ни имати, нажалост”, рекао је Јурић на отварању Конференције о безбедности и одговорности деце.

Он је истакао да су његов тим и друге невладине организације радиле заједно са државом на стварању овог система.

Министар унутрашњи послова Братислав Гашић рекао је да након консултација са стручњацима МУП-а, пре осам месеци, нису имали ниједну дилему да је потребно учинити све за проналажење начина да систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетних лица заживи у Србији како би били још ефикаснији у проналажењу нестале деце.

“Деца су најрањивија и најосетљивији део нашег друштва и на нама је да учинимо све да им обезбедимо сигурно детињство и омогућимо им још сигурнији пут којим корачају ка будућности”, рекао је Гашић приликом презентације и пуштања у рад система “Пронађи ме”.

Јурић је раније рекао да је, када је реч о проналасцима нестале деце, кључна брза потрага и да се у њу укључе грађани, односно шира заједница, јер то до сада није био случај.

Према његовим речима, медији ће као кључни фактор бити највише укључени, затим мобилни оператери и сви други чиниоци, а то ће се односити и на Аеродром „Никола Тесла“, на “Путеве Србије”, тржне центре, бензинске пумпе, као и грађане и њихову информисаност.

„Систем ће се градити из неколико фаза, у првој фази у систем ће бити укључени медији, мобилни оператери, аеродром, као и железничке и аутобуске станице које имају техничке могућности тренутно за то“, рекао је Јурић.

У другој фази биће укључени тржни центри, који ће када нестане дете имати обавезу да на својим лед екранима у оквиру тржних центара објаве информацију о нестанку, а исту обавезу имаће и бензинске пумпе, као и друштвене мреже.

Приликом нестанка детета, уз налог полиције, медији ће имати обавезу да истог момента прекину програм и објаве постер на којем ће се налазити фотографија са дечјим подацима. Ту или допуњену информацију, уколико је буде, понављаће сваких пола сата, а након осам сати, до истека 48 сата, сваких сат времена. Уколико се дете пронађе раније, медији ће такође објавити да је пронађено. Уколико дете не буде пронађено након 48 сати, полиција ће наставити процедуру.

Мобилни оператери ће, такође у првој фази, слати СМС поруке док се не успостави систем који ће грађани путем базних станица слати информације. Железничке и аутобуске станице, које тренутно имају техничке могућности, такође ће објављивати ову информацију, Аеродром “Никола Тесла” уместо полазака и одлазака авиона, истог момента емитоваће информацију да је нестало дете, а ускоро ће, у другој фази, у систем „Пронађи ме“ бити укључене нафтне компаније, друштвене мреже, путеви у Србији и други чиниоци који ће додатно допринети да се информација о нестанку детета што пре рашири.

У првих осам сати од нестанка, објављиваће се информације о нестанку детета и сви ће имати идентичан постер, са фотографијом и основим информацијама.

„Амбер алерт“ званично функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству. О ефикасности система говори и изјава Роберта Ховера из Националног центра за несталу и експлоатисану децу (National Center for Missing & Exploited Children) да се око 95 одсто“ Амбер алерт“ случајева реши у року од 72 сата.

Овај систем настао је у Сједињеним Америчким Државама пре скоро три деценије, 1996. године, а име је добио по отетој и убијеној деветогодишњој девојчици из Тексаса Амбер Хагерман.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here