Алергија је прејака реакција имуног система на уобичајено неопасне материје као што су полен или длака кућног љубимца.
Уобичајени алергени могу да буду различите материје из околине или хране, а најчешћи су они који у тело улазе дисајним системом из ваздуха, док су ређи они из хране или лекови. Може да их има свако, без обзира на године, иако су најчешће код особа које имају алергијске болести унутар породице, а на њих можете да посумњате након понављајућих прехлада, учесталог цурења носа, упала уха, јутарњег кашља, чујног дисања и пробавних и/или кожних сметњи. Најчешћи клинички облици алергија су алергијски ринитис (упала носне слузнице), коњунктивитис, риносинуситис, едем ларинкса (отечено ждрело), уртикарије и кожне алергије, алергијски бронхитис и бронхоспазам, а уобичајени алергени су полен, гриње, споре плесни, перут кућних љубимаца, храна, убоди инсеката и материје из околине или састојци хране, преноси МиссЗдрава.
Полен је најјачи природни алерген. Микроскопске је величине, а производе га биљке како би могле да се размножавају.
Полен који се преноси путем ваздуха и која може да узрокује алергијске болести дисајног састава је најчешћи, а зрна полена су разних облика, величина и лагана, па ношена ветром могу да се пренесу на удаљености и до неколико стотина километара од саме биљке.
Наравно, ако постоји целогодишња изложеност алергену (као нпр. прехрамбеним намирницама, животињској длаци, грињу итд.), алергије се могу јавити током целе године, док сезонска изложеност полена резултира сезонском појавом алергија.
С обзиром на то да смо сада у пролећу, неки од најчешћих алергена који могу да се јаве су:
Леска – Једнодомно стабло или разгранати грм. Због припадања истој породици, између леске, црне јове и брезе могућа је укрштена реакција. Цветају пре листања и сматрају се весницима поленских алергија.
Чемпреси – Производе полен у великим количинама. У континенталним крајевима, полен чемпреса је присутан у ваздуху најчешће до јуна, а на Јадрану кроз целу годину.
Храст – Ово дрво је синоним чврстоће, снаге и отпорности. Многи га сматрају својеврсним владаром шуме. Иначе, храст одлично подноси загађења, па се често може видети и у урбаним срединама. Често га називају и – “отац свих шума”.

Траве – У многим случајевима су управо траве узрочници алергијских реакција. У градовима се редовним кошњом травњака смањује концентрација полена у ваздуху.
Питоми кестен – Питоми кестен се осим ветром опрашује и инсектима. Полен питомог кестена присутан је у ваздуху крајем маја и током јуна и не досеже високу концентрацију.
Изразито осетљиве особе развију симптоме алергијске реакције већ при ниској количини полена, већина осетљивих особа развије их при умереној, док при високим и врло високим нивоима све особе осетљиве на полен развију симптоме алергијске реакције, најчешће у виду ринитиса.
Зато, осим календара за полен, можете да пратите поленске прогнозе како би тачно знали шта да очекујете и ког дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here