СВЕ ПОПУЛАРНИЈЕ ТЗВ. ИНСТАНТ ПЛАЋАЊЕ

0
24

Тзв. инстант плаћање, односно коришћење сервиса које пружа IPS систем Народне банке Србије, све је популарнији о чему сведочи податак да је прошле године било 67 милиона инстант плаћања, за четвртину више него у 2022. години. Већ крајем октобра прошле године достигнут је обим плаћања од 53,5 милиона, што је број који је забележен током целе 2022. године.

На дневном новоу то је број од 183.460 плаћања, што је 37 хиљада више него у 2022. години, а постављен је и нови рекорд – 29. децембра, када су извршена 370.462 плаћања, објавила је НБС.

Поред основне могућности слања инстант трансфера одобрења било ком примаоцу с текућим рачуном у банци, IPS НБС платни систем омогућава и плаћања:

рачуна за месечне обавезе према пружаоцима комуналних и других услуга скенирањем јединственог IPS QR кôда одштампаног на рачуну/фактури;

на физичким и интернет продајним местима путем метода IPS skeniraj и IPS pokaži;

методом плаћања IPS skeniraj на интернет продајном месту, којим се путем deep link технологије плаћање извршава у неколико кликова;

коришћењем услуге Prenesi – одређеном ознаком примаоца средстава, тј. бројем мобилног телефона;

на сајту НБС доступни су и сервиси Генератор и Валидатор, којима је омогућено генерисање (техничка припрема) IPS QR кôда, као и валидација (техничка провера) већ припремљеног IPS QR кôда.

Током прошле године још две банке на домаћем тржишту омогућиле су својим корисницима инстант плаћање на продајним местима, док је једна обезбедила и плаћање рачуна скенирањем јединственог IPS QR кôда. Крајем године су још две банке увеле услугу IPS плаћања на интернету. У првој половини 2023. године омогућено је и коришћење инстант плаћања на појединим трафикама у Београду.

Када је реч о услузи Prenesi, наставља се раст броја регистрованих корисника, који је на крају 2023. године износио 345 хиљада. Више информација о начину регистрације и другим предностима доступно је на сајту НВС у  рубрици Корисно је да знате – услуга Prenesi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here