Паланачка гимназија потписала је Споразум о петогодишњој сарадњи са Математичким институтом САНУ и тим поводом др. Петар Вранић одржао је предавање на тему „Употреба вештачке интелигенције у свету савремене геоинформатике“.

У Паланачкој гимназији биће одржана још два предавања Математичког института САНУ на тему вештачке интелигенције и једно предавање о роботици од стране Института Михајло Пупин.

А када је реч о предавању  др. Петра Вранића, оно је одржано у оквиру часа предмета Програмске парадигме за ученике ИТ смера четвртог разреда који предаје професорка Сања Рајић, а присуствовале су му и колеге из стручног већа математике и информатике, као и директорка школе.

Циљ предавања био је да се ученици упознају са основним аспектима даљинске детекције – технологије масовног прикупљања геопросторних података путем система који нису у директном физичком контакту са испитиваном појавом или објектом (сензори на авиону, сателиту). У том смислу даљинска осматрања Земље омогућавају напредно управљање природним ресурсима засновано на прецизним и правовременим информацијама. Ученицима су представљени примери примене ове технологије за геолошка, геофизичка, еколошка и разна друга истраживања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here