Диригенту Зорану Станисављевићу пошло је за руком нешто што публика у Смедеревској Паланци није до тада видела – да диригује оркестру на отвором у извођењу оперске нумере „Чаробна фрула“ у копродукцији Народног позоришта Ниш и Нишког симфонијског оркестра.

Зоран Станисављевић за себе каже да је рођени Глибовчанин и да му је срце у свом родном крају, али већ годинама живи и ради у Нишу. Зато и не чуди вансеријски труд који је уложио да публици у Смедеревској Паланци, током свечаног затварања манифестације Културно лето, уприличи да доживе оперу на отвореном.

На питање како изгледа изводити оперу изван класичних оперских центара попут позоришта и пред публиком која нема великог искуства са том формом, одговара:

„Нама је циљ да публици представимо оперу као форму. Наравно да је изазов за саме извођаче да на отореном простору, који није предвиђен за оперу, покажу своје умеће. Добар је моменат и професионални изазов због акустике, да се опробају баш на таквом простору. Драго ми је што је публика све лепо прихватила“, рекао је Станисављевић.

Станисављевић објашњава да Град Ниш већ неколико година спроводи пројекат „Опера у Нишу“, те да је прошле године рађена опера „Кармен“.

„Маестро Дејан Савић се прикључио у покретање ове оперске приче. Ниш има доста ресурса, али што је важно има и пуно младих људи који желе да се истакну на том пољу. Та прича се покренула и траје. Представа коју смо имали прилике да гледамо у завршној вечери манифестације Културно лето у Смедеревској Паланци обећава да ћемо и убудуће гледати неки наставак приче“, рекао је Станисављевић.

Аутор: В. Ђурђевић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here