Потрошачи у Србији ће од петка, 5. јануара моћи да се упишу у регистар “Не зови” и тако се заштите од нежељених позива и порука трговаца и оглашивача који нуде своје робе и услуге, јављају данас медији.

Увођење овог регистра прописано је Законом о заштити права потрошача, а на основу правилника објављеног у Службеном гласнику регистар почиње да се примењује 5. јануара.

Како је прецизирано у правилнику, податке у регистар и то без плаћања накнаде, може да упише оператор електронских комуникација који са корисником телефонског броја има закључен уговор, а грађани захтев за упис свог броја у регистар оператору подносе електронски, путем интернет странице или апликације или на продајном месту оператера.

Оператор кориснику чији број упише у регистар или га из регистра испише даје одговарајућу потврду која садржи датум када је примљен захтев корисника, а промена ће у регистру “Не зови” бити видљива следећег дана. Захтев за упис или испис појединог броја телефона из овог регистра моћи ће да се подноси једном у току месеца.

Прописане новчане казне за трговце који позивају грађане чији су бројеви уписани у регистар “Не зови” крећу се од 50.000 динара за правно лице, 8.000 динара за одговорно лице у правном лицу, а за предузетника 30.000 динара.

Од података грађана, како се наводи у правилнику, биће јавни само број телефона и датум уписа у регистар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here