Мало ко данас зна, када пролази улицом Кнеза Михаила у Београду, да су неке од зграда колевке моде у престоници.  Ако би се вратили у времеплов домаће модне историје, почели би од самог центра и првих кројачких радњи, које су претеча данашње развијене индустријске гране.

Прва модна робна кућа

Прва модна робна кућа отворена је у близини улице Кнеза Михаила. Када би улица Краља Петра проговорила, могла би да исприча комплетну историју Београда, јер се управо у тој улици налазила прва кројачка радња европских одела, а на адреси Краља Петра 16, отворена је и прва робна кућа у Београду 1907. године, која се тада звала Робни магазин.

Париска мода у Кнез Михаиловој

Средином 1920-их година, Београд је био познат као „мали Париз“, јер је пратио трендове светске престонице моде, а на адреси Кнеза Михаила број 35, данас згради Српске академије наука и уметности, налазио се Салон за моду Руже Коен, основан 1910. године, где сте могли купити француске парфеме, квалитетне тканине и тоалетни прибор.

У улици Кнеза Михаила је Корзо био својеврсна модна ревија

Од зграде САНУ до Палате Албанија протезао се Корзо, појам изузетно важан за друштвени и модни живот Београда тог времена. Ово је било главно улично шеталиште, односно променада, а обавезни модни детаљ биле су женске капе „хабиг“ или „борсалино“.

Приче из модне историје Београда у срцу града

Истражите центар Београда из модног угла уз интерактивну апликацију и аудио туру која ће вас провести кроз историјски центар града и упознати са местима на којима се развијала београдска мода. Модна тура је поклон поводом шестог рођендана Рајићева Шопинг Центра, која вас након туре части најбољом кафом и најлепшим погледом у срцу града.

Апликација BGD Fashion Tour доступна је на Google Play и App store.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here