Министарство рударства и енергетике расписало је јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине за учешће у пројекту „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији” у овој години.

„Расписали смо јавни позив за јединице локалне самоуправе које позивамо да и ове године заједно са Министарством рударства и енергетике издвоје средства за субвенционисање мера енергетске ефикасности у домаћинствима. Обезбедили смо довољно средстава док је интересовање грађана за субвенције веома велико”, рекла је министарка и додала да је јавни позив за јединице локалне самоуправе отворен до 29. априла и да Министарство очекује да ће градови и општине који потпишу уговоре са Министарством, најкасније током лета расписати јавне позиве за привредне субјекте, као и позиве за грађане.

Ђедовић Хандановић је подсетила да грађани могу да остваре субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора.

„Прошле године смо определили 1,79 милијарди динара бесповратних средстава за санацију скоро 10.000 домаћинстава у 131 локалној самоуправи у Србији, чиме су постигнуте уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, односно смањењу емисије угљен-диоксида коју производи око 28.000 аутомобила. Овај пројекат трајаће до краја 2027. године до када ћемо укупно санирати око 50.000 домаћинстава широм земље”, рекла је министарка.

Она је указала да је новитет да се од ове године издвајају значајне субвенције за социјално угрожена домаћинства. 

„У том случају Министарство и локалне самоуправе субвенционишу 90 одсто вредности енергетске санације. Тиме пружамо подршку социјално угроженим грађанима да смање потрошњу енергије, уштеде новац и повећају комфор становања. Ово је само један од показатеља бриге за најугруженије грађане који и даље могу да се пријављују у локалним самоуправама за стицање статуса енергетски угрожених купаца и остваре право на умањење рачуна за гас, електричну енергију или грејање до 50 одсто”, рекла је министарка.

Додала је да су позивом предвиђени још повољнији услови за економски девастиране подручја, као и општине са високим нивоом загађености ваздуха, где је предвиђено учешће Министарства и до 70 одсто.

Ђедовић Хандановић је подсетила да је енергетска санација домаћинстава, али и стамбених и јавних објеката, један од најважнијих приоритета рада Владе и ресорног министарства, што је препознато и у програму „Скок у будућност – Србија 2027“, и да се у побољшавање енергетске ефикасности тренутно улажу никада већа средства од стране државе.

„Морамо да радимо више на унапређењу енергетске ефикасности јер је она део енергетске и зелене транзиције. У Србији се троши три и по пута више енергије у односу на европски просек, због чега је важно да наставимо да подржавамо домаћинства да примене мере енергетске ефикасности чиме могу да остваре  уштеде у потрошњи енергије између 25 и 30 одсто”, рекла је она.

Пројекат се реализује у сарадњи са Светском банком, а јавни позив је објављен на сајту Министарства рударства и енергетике и трајаће до 29. априла 2024. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here