Пуних десет векова, сваког фебруара, раскошан, мистичан карневал у Венецији својом магијом привлачи оне који верују да постоји временска капсула која се распала баш ту, на северу Италије изнад области Венето и помешала векове па на улице извела некадашњу млетачку властелу,  сиромашне, чак и свештенство које је само тада, скривено под маскама себи давало одушка да буде оно што жели – смеран, раскалашан, богаташ, љубавник, лопов…. Сиромашни су једино тада могли лако да се помешају са неким богатим племићима, а богати да се понашају како год желе и ни једни ни други нису стрепели од моралне осуди због тога.

Кроз уске улице Венеције и ове године туристи су се тискали ка Тргу светог Марка да виде оне који су уложили огроман труд у прављењу маски и костима како би тих неколико дана били део најпознатијег и једног од најстаријих карневала у Европи. Сваке године бира се најбољи костим и централно место свих дешавања управо је Трг светог Марка где са најлепшим, ручно осликаним маскама украшеним перјем и драгуљима поносно шетају њихови власници.

А док траје карнелвал, маске су обавезне! У тај филм који се, чини се, одвија пред очима туриста, сви су позвани, али без маске се нигде не сме поћи, јер су управо оне главна атракција ове феште. Носе их углавном становници Венеције или странци који на овај начин желе да дух карневала себи и другима дочарају на најбољи начин.

Почетак и крај карневала везан је за црквени календар католичке цркве и зависи од дана на који ће пасти Ускрс. Ти датуми варирају, али једно је сигурно – карневал се завршава сваке године на “дебели уторак” (Мартеди Грассо) један дан пре “чисте среде” и 47 дана пре Ускрса.

Историја каже да карневал своје корене води из времена победе Венецијанске Републике над патријаршијом Агилеиа. Када су вести о победи дошле до града, становинци су почели да се окупљају на Тргу светог Марка, да славе и играју. Овај догађај је потом почео да се организује сваке године и ушао је у традицију града, тако да је његово одржавање настављено вековима касније. Аустријски цар забранио одржавање карневала 1797. године, као и ношење ма које врсте маскирне одеће. Традиција одржавања карневала је обновљена тек 1979. године на иницијативом италијанске владе са циљем оживљавања венецијанске културе и традиције. Иста судбина га је задесила и 2020. године током пандемије коронавируса.

СП медијацентар вам са венецијанских улица преноси део атмосфере!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here