Опшштина Смедеревска Паланка последњих година спроводи мере помоћи социјално угроженим домаћинствима, нарочито породицама са више деце. Упоредо са помоћи које ове социјално угрожене породице остварују преко центара за социјлани рад, Општинска управа обезбеђује и посебна средства, што је од нарочитог значаја управо оним домаћинствима која не испуњавају потребне услове за сталну социјалну помоћ, али имају материјалне проблеме који се одражавају на најмлађе чланове.

„Идентификовање потребне социјалне помоћи представља један од главних проблема, јер је неопходно установити праг за социјалне субвенције, шо је заправо административна мера која често оставља са оне стране многе којима је помоћ преко потребна“, рекао је за СП Медија центар социолог Борис Радука.

Према његовим речима, из тог разлога је неопходно да се на локалном нивоу пронађе начин да се пружи помоћ нарочито домаћинствима која имају децу предшколског и школског узраста.

Радука је подсетио да има много породиоца, посебно на селу, која поседују одређене ресурсе за пољопривредну производњу што их елиминише за кандидате за подршку центара за социјални рад, али које живе у тешким условима.

„Управо  у овим случајевима је непроцењива помоћ локалне заједнице“, додао је он.

Радука такође сматра да је социјална угроженост одређеног броја домаћинстава последица „невешто спроведене транзиције, нарочито другог таласа, који је обележио ране двехиљадите године када је огроман број људи остао без посла, а нису постојали ваљани државни механизми подршке онима који су се враћали на село у намери да се посвете пољоопривредној производњи“.

„Сада је ситуацији знатно другачија и многи напуштају градове, али не зато што су остали без посла, већ зато што су уверени да ће мирно окружење погодовати развоју њихове деце, а да ће они, бавећи се неким видом пољопривредне производње, имати више времена да се посвете породици“, закључио је социолог.

Општина Смедеревска Планка грађанима, којима је то потребно, обезбеђује огрев, средства за хигијену, уџбенике и школски прибор за ђаке, а неретко и помоћ у новцу.

В.Ђ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here