У Србији, према резултатима Пописа из 2022. године, има највише породица са једним дететом (54,3 одсто), следе оне с двоје деце (36,1 одсто), затим породице с троје деце (7,8 одсто), док је удео породица са четворо и више деце мањи од два одсто.

Психолог Александра Марјановић каже, оцењујући разлоге због којих се у нашој земљи родитељи не одлучују да имају више деце, да су породице у Србији дуги низ година биле у политичкој и економској неизвесности, али да је ситуација сада повољнија.

Родитељи данас желе својој деци да пруже што лагоднији и богатији живот, животни стандард се поправио у односу на неки претходни период и родитељи сада желе својим потомцима да остваре све потребе, па у вези са тим понекад и претерију, сматра Марјановић.

„Плаћају им бројне ванаставне активности, бављење различитим спортовима, музичке и школе страних језика“, рекла је Марјановић за Портал СП Медија центар.

Према њеним речима, мали број породица је вишечлан са петоро, шесторо деце и то су и данас, углавном, породице са ниским социјално-економским статусом и најчешће зависне од помоћи државе.

На питање шта је потребно да се обезбеди како би се родитељи чешће одлучивали да имају више од двоје деце, саговорница нашег портала каже да је то превасходно бољи социо-економски статус, али и извесност и стабилност у планирању веће породице.

„Данас имамо велики број распада породице након само неколико година заједничког живота и рађања једног или двоје деце. Много је мање толеранције него раније, млади не желе да трпе, ако им друга страна не одговара разилазе се и када дете има неколико месеци, а као разлог наводе да нема више емоција које их повезују“, закључила је Марјановић.

Када је реч о Смедеревској Паланци, програм подршке многочланим породицама реализује се већ неколико година, на иницијативу председника Општине Николе Вучена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here